piątek, 30 kwietnia 2021
Deser borówkowy
„Deser borówkowy”
Teraz kiedy jest wiosna można już robić desery z owocami są one bardzo apetyczne i swoimi kolorami kusi oczy ale także podniebienie .Każdy smakosz słodkości lubi połączenie słodyczy z owocami .Moja propozycja to deser z kruchymi i zbożowymi ciastkami dr Gerard oraz borówki.
Cała tajemnica tkwi w pomyśle, żeby deser, zamiast w pucharkach czy szklankach, przygotować w słoiku. Taki słoik można potem zakręcić i zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Ich mina kiedy wyjmiecie to z torby - bezcenna :) Przygotowanie takiej niespodzianki też nie nastręcza specjalnych trudności, Aga specjalnie wymyśliła coś co byłoby w miarę proste i łatwe do zrobienia.
Potrzebne będzie:
300 gramów borówek
skórka otarta z jednej cytryny
4 łyżki soku z cytryny
300 gramów mascarpone
135 gramów serka Twój Smak
5 łyżek cukru pudru (do smaku)
138 gramów ciasteczek owsianych (jedno opakowanie) dr Gerard
Borówki mieszamy z połową skórki cytrynowej, jedną łyżką soku z cytryny i odstawiamy.
Serki wkłada misce i dodajemy resztę skórki i soku z cytryny i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na drobny piasek. Układamy warstwami tak jak widać na zdjęciach, dekorujemy miętą i posypujemy cukrem pudrem. Zakręcamy i sycimy oczy zawiścią na twarzach współpracowników :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz