piątek, 30 kwietnia 2021

Deser borówkowy

„Deser borówkowy” Teraz kiedy jest wiosna można już robić desery z owocami są one bardzo apetyczne i swoimi kolorami kusi oczy ale także podniebienie .Każdy smakosz słodkości lubi połączenie słodyczy z owocami .Moja propozycja to deser z kruchymi i zbożowymi ciastkami dr Gerard oraz borówki. Cała tajemnica tkwi w pomyśle, żeby deser, zamiast w pucharkach czy szklankach, przygotować w słoiku. Taki słoik można potem zakręcić i zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Ich mina kiedy wyjmiecie to z torby - bezcenna :) Przygotowanie takiej niespodzianki też nie nastręcza specjalnych trudności, Aga specjalnie wymyśliła coś co byłoby w miarę proste i łatwe do zrobienia. Potrzebne będzie: 300 gramów borówek skórka otarta z jednej cytryny 4 łyżki soku z cytryny 300 gramów mascarpone 135 gramów serka Twój Smak 5 łyżek cukru pudru (do smaku) 138 gramów ciasteczek owsianych (jedno opakowanie) dr Gerard Borówki mieszamy z połową skórki cytrynowej, jedną łyżką soku z cytryny i odstawiamy. Serki wkłada misce i dodajemy resztę skórki i soku z cytryny i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na drobny piasek. Układamy warstwami tak jak widać na zdjęciach, dekorujemy miętą i posypujemy cukrem pudrem. Zakręcamy i sycimy oczy zawiścią na twarzach współpracowników :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz