Długi weekend.
Już za chwilę będziemy mogli cieszyć się dłuższym wypoczynkiem. Przed nami majowy, długi weekend. Ze względu na ograniczenia związane z pandemią wyjazdy, pikniki są zabronione. Pozostaje nam relaks na działkach, w przydomowych ogródkach. Jak dotąd aura nie jest dla nas łaskawa. Miejmy nadzieję, że to się wkrótce zmieni. Tymczasem warto zadbać O słodką niespodziankę, która zapewne uprzyjemni nam wolny czas. W towarzystwie kuszących słodyczy od Dr Gerarda wszystko jawi się w kolorowych barwach. Pyszne ciastka Pasja wiśniowa i pachnące biszkopty z galaretką pozwolą dłużej utrzymać beztroski, radosny nastrój. Proponuję dokładniej przejrzeć propozycję przepisów na świetne desery bez pieczenia ze strony http://drgerard.eu/przepisy a dobra zabawa gwarantowana. Tym razem zachęcam do przygotowania fantastycznej tarty autorstwa „Eksperymentalni” z wykorzystaniem draży maltikeks od Dr Gerarda. Oto co należy zrobić, aby cieszyć się pełnią wybornego smaku.
Tarta bez pieczenia.
SKŁADNIKI (3 małe tartaletki lub jedna duża o średnicy 23 cm)
Na spód:
·
150 g draży ( ciasteczek) Maltikeks w
gorzkiej czekoladzie dr Gerard
·
50 g
draży (ciasteczek) Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard
·
100 g rozpuszczonego masła
Wypełnienie:
·
200 g serka waniliowego
·
100 ml schłodzonej śmietanki 30%
·
100 g draży (ciasteczek) Maltikeks w
mlecznej czekoladzie dr Gerard
·
2 łyżeczki cukru pudru
·
1 łyżka żelatyny
·
1/4 szklanki wrzątku
Na wierzch:
·
suszona żurawina
·
kakao
·
gorzka czekolada
·
płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód:
W malakserze zmiksuj na drobny piasek ciasteczka. Przesyp
do miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą wyłóż foremki
do tartaletek i schowaj je do lodówki w celu schłodzenia.
Wypełnienie:
Żelatynę rozpuść we wrzątku energicznie mieszając, odstaw na chwilę
do przestygnięcia. W misce wymieszaj serek, śmietankę i cukier.
Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj mikserem do połączenia się
składników. Odstaw na pół godziny aby masa zgęstniała.
W tym czasie
zmiksuj na piasek ciasteczka Maltikeks. Dodaj je do masy serowej
i wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone spody tartaletek.
Na wierzchu rozłóż suszoną żurawinę i posyp: kakao, startą czekoladą,
płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi - wybierz co lubisz
najbardziej.
Schowaj
do lodówki na kilka godzin - masa jeszcze potrzebuje trochę
czasu by zgęstnieć.
Potem czeka cię
wspaniała uczta dla podniebienia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz