poniedziałek, 26 kwietnia 2021

Długi weekend.

Długi weekend.

Już za chwilę będziemy mogli cieszyć się dłuższym wypoczynkiem. Przed nami majowy, długi weekend. Ze względu na ograniczenia związane z pandemią wyjazdy, pikniki są zabronione. Pozostaje nam relaks na działkach, w przydomowych ogródkach.  Jak dotąd aura nie jest dla nas łaskawa. Miejmy nadzieję, że to się wkrótce zmieni.  Tymczasem warto  zadbać O słodką niespodziankę, która zapewne uprzyjemni nam wolny czas. W towarzystwie  kuszących  słodyczy od Dr Gerarda wszystko jawi się w kolorowych barwach. Pyszne ciastka Pasja wiśniowa i pachnące biszkopty z galaretką pozwolą dłużej utrzymać beztroski, radosny nastrój. Proponuję dokładniej przejrzeć propozycję przepisów na świetne desery bez pieczenia ze strony http://drgerard.eu/przepisy a dobra zabawa gwarantowana. Tym razem zachęcam do przygotowania  fantastycznej tarty  autorstwa „Eksperymentalni” z wykorzystaniem draży maltikeks od Dr Gerarda. Oto  co należy zrobić, aby cieszyć się pełnią wybornego smaku.

Tarta bez pieczenia.

SKŁADNIKI (3 małe tartaletki lub jedna duża o średnicy 23 cm)

Na spód:

·         150 g draży ( ciasteczek) Maltikeks w gorzkiej czekoladzie dr Gerard

·         50 g  draży (ciasteczek) Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard

·         100 g rozpuszczonego masła

Wypełnienie:

·         200 g serka waniliowego

·         100 ml schłodzonej śmietanki 30%

·         100 g draży (ciasteczek) Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard

·         2 łyżeczki cukru pudru

·         1 łyżka żelatyny

·         1/4 szklanki wrzątku

Na wierzch:

·         suszona żurawina

·         kakao

·         gorzka czekolada

·         płatki migdałowe lub wiórki kokosowe


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Spód:

W malakserze zmiksuj na drobny piasek ciasteczka. Przesyp do miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą wyłóż foremki do tartaletek i schowaj je do lodówki w celu schłodzenia.

Wypełnienie:
Żelatynę rozpuść we wrzątku energicznie mieszając, odstaw na chwilę do przestygnięcia. W misce wymieszaj serek, śmietankę i cukier. Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj mikserem do połączenia się składników. Odstaw na pół godziny aby masa zgęstniała.

W tym czasie zmiksuj na piasek ciasteczka Maltikeks. Dodaj je do masy serowej i wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone spody tartaletek. Na wierzchu rozłóż suszoną żurawinę i posyp: kakao, startą czekoladą, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi - wybierz co lubisz najbardziej.

Schowaj do lodówki na kilka godzin - masa jeszcze potrzebuje trochę czasu by zgęstnieć.

Potem czeka cię wspaniała uczta dla podniebienia. Smacznego.

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz