Żelatyna w naszej diecie.
Żelatyna w naszej codziennej diecie może zdziałać wiele dobrego. Może zacznę troszkę od tyłu. Nasi dziadkowie bardzo często spożywali galart. Ale jak go przygotowywali? Przede wszystkim używali do niego nóżek, łapek czy innych rodzai mięs i długo je gotowali. Można powiedzieć, że wygotowywali aż powstała sama żelatyna. I to było zdrowe wielu z nich nie miało problemów ze stawami. A dlaczego? Ponieważ żelatyna bardzo dobrze wpływa na stawy, paznokcie oraz włosy. Żelatyna ma szerokie zastosowanie nie tylko w domu ale także w przemyśle spożywczym i jest bezpieczna dla naszego zdrowia choć by w przemyśle cukierniczym do galaretek albo ciastek z galaretką biszkopty Jaśki z nadzieniem o smaku morelowym z polewą kakaową czy Kremówka Dekorowana czekoladowo wiśniowa, śmietankowo morelowa dr Gerarda czy wiele innych słodyczy. A przede wszystkim w sezonie truskawkowym galaretek z truskawkami czy biszkoptu z owocami galaretką. Także żelatyna ma wiele zastosowań. Zawiera kolagen, który też jest wykorzystywany do maseczek czy kremów do twarzy. Potrzebna jest również do produkcji leków miękkich i twardych kapsułek do powlekania leków co ułatwia pacjentom ich połykanie. A taką ciekawostkę przeczytałam, że wykorzystuje się ją w fotografii. Stosowana jest także jest także jako emulgator, zagęszczacz, środek zwilżający to między innymi. Niesamowite ile zastosowań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz