Święto czekolady.
Obchody „Dnia Czekolady” w tym roku przypadły 12 kwietnia. Słodkie, kuszące święto wspominamy z przyjemnością. Nie znam osoby, która nie lubiłaby czekolady. Czekolada jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy, pobudza umysł, pamięć pracuje lepiej a jej pyszny aksamitny smak powoduje wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny. Fantastyczne ciastka Pasja wiśniowa od Dr Gerarda są polane najwyższej jakości wyborną czekoladą. Wiele słodyczy od Dr Gerarda występuje w połączeniu aksamitnym smakiem czekolady. Wszyscy znamy wyśmienite Pryncypałki z puszystym nadzieniem i te małe niepozorne draże oblane czekoladą (do wyboru: mleczną, deserową i białą). Na pewno zainteresowani znajdą jeszcze dużo wyjątkowych słodyczy od Dr Gerarda z czekoladą lub bez. Ja dzisiaj chciałam wam zaproponować deser bez pieczenia na biszkoptach z galaretką od Dr Gerarda. Deser- śmietankowiec jest wysoko kaloryczny, ale smakuje… Zapewniam, że jest wart dodatkowych kilometrów na bieżni.
Składniki:
1 litr śmietany 30%
8 łyżeczek żelatyny
1 szklanka cukru pudru
Sok z połówki cytryny
Rodzynki
Biszkopty z galaretką od Dr Gerarda.
Wykonanie:
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na nią ułożyć biszkopty z ulubioną galaretką. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody- ostudzić. W wysokim naczyniu ubić śmietanę z cukrem mikserem dodając cieniutkim strumieniem przestudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie gęstnieć do śmietany powoli wlać sok z cytryny. Jeszcze chwilę miksować. jeśli ktoś lubi to dodać rodzynki. Dokładnie ręcznie wymieszać. Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na przyszykowane biszkopty, wyrównać. Wierzch posypać płatkami migdałów i startą czekoladą. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz