wtorek, 20 kwietnia 2021

Galaretka, czy wiesz że...

 

Istnieje pogląd, że niektórych owoców nie należy dodawać do galaretki, ponieważ wtedy ona nie stężeje. Takimi owocami są: kiwi, ananas, papaya, mango. Dzieje się tak z powodu zawartego w tych owocach enzymu z grupy peptydaz, rozkładającego białko. Aby móc te owoce umieścić w galaretce, należy pozbawić je tego enzymu. Pomóc wtedy może sparzenie owoców wrzątkiem lub lekkie ich obgotowanie. Dobrym sposobem jest również użycie do przygotowania galaretki wody, w której wcześniej gotowała się papryczka chili. Zawarta w papryczce kapsaicyna neutralizuje wyżej wspomniany enzym. Owoce, które umieszczamy w galaretce powinny się tam znaleźć jak najpóźniej, czyli wkładamy je do już tężejącej galaretki. Także warto na to uważać, bo możemy się bardzo zdziwić, robiąc desery z słodyczami Dr Gererda, i jedząć z herbatnikami i drażami. Kiedyś pamiętam, że nawet mojej żonie się przydarzyło, że pewien deser jej się nie udał, ale na szczęście do kawy podała nie zawodne w takich sytuacjach słodycze od Dr Gerada ciastka Pryncypałki ciastka Pasja wiśniowe. Tak bardzo się wtedy, rozeszły się słodycze, że musiała dokładać biszkopty z galaretką. Pamiętajcie jeszcze o ciastka Pasja wiśniowe i Pamiętajcie aby odwiedzić profil https://www.facebook.com/drGerardPL/ , gdzie jest dużo informacji o naszych ulubionych słodyczach i konkursach i nie tylko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz