Wracam myślami do babki wielkanocnej, ale ja nie tylko piekę ją na Wielkanoc. Piekę ją kiedy wyjeżdżam na działkę, ponieważ przepis nie jest skomplikowany i jest bardzo szybka do upieczenia.
W Polsce prawie każda rodzina cieszy się tradycyjną babką na Wielkanocnym stole. Zwykle mały kawałek lub jej miniaturkę kładziemy do koszyczka ze święconką. Babkę wielkanocną łatwo rozpoznać po charakterystycznym otworze w środku i grubej warstwie lukru na zewnątrz, jedząc ją to sama słodycz. Swoim bogatym zdobieniem podkreśla, że kończy się okres Wielkiego Postu. A nazwa jej prawdopodobnie dlatego, że przypomina wyglądem szeroką spódnicę staruszki, inni twierdzą że pochodzi od fryzury - wysokiego koka, które przed laty nosiły gospodynie. Jedno jest pewne że babka zagościła na polskich stołach na zawsze. Zresztą chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez babki. Choć trzeba mieć odpowiednią formę żeby móc uzyskać odpowiedni kształt. Ale nie tylko babka gości na moim świątecznym stole, nie zapominam o moich ulubionych Biszkoptach z galaretką od Dr Gerarda. Ulubionym przepisem jest babka z majonezem, jest wilgotna a taką właśnie wszyscy w domu lubimy. Podam wam kochani przepis:
Składniki
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru
-1 saszetka cukru cytrynowego
-4 jajka
-3/4 szklanki majonezu
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Do dużej miski wsypuję pół szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki ziemniaczanej. Dodaję proszek do pieczenia, cukier zwykły i cytrynowy i mieszam. Wbijam 4 jajka oraz dodaję majonez. Miksuję aż masa będzie jednolita i puszysta. Ciasto przelewam do formy na babkę uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piekę około 50 minut w 160 stopniach C. Po upieczeniu zostawiam ciasto w lekko uchylonym piekarniku na około pół godziny. Wystudzone ciasto można udekorować migdałami, lukrem lub skórką pomarańczową-na bogato.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz