Nadszedł 16 kwietnia, to właśnie tego dnia kilkadziesiąt lat temu przyszłam na świat. Gdyby to o mnie chodziło wcale bym nie czciła w żaden sposób tego dnia. Z czego tu się cieszyć, że znowu jestem o kolejny rok starsza? No ale moje córki i mąż jak co roku planują popołudniową kawę i ciasto, dlatego nie mogę nikogo przyjąć z pustymi rękami. Czy urodziny czy nie, to ciasto trzeba przygotować. Tortu nie będę robiła, ponieważ co roku któraś z córek go przygotowuje, ale za to wybrałam coś innego, coś co znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda, a jest to: Ciasto budyniowe na markizach mafijnych z musem jabłkowym
Składniki
- Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1/4 szklanki wody
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 opakowania żelatyny spożywczej
- mus lub dżem jabłkowy
Sposób przygotowania
W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy, nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, aż masa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość cienką warstwą musu lub dżemu.
Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu a cieszy żołądki bardziej nż te wykwintne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz