piątek, 30 kwietnia 2021

Chrzest św wnusi

 

W końcu nadszedł ten dzień, Chrzest święty naszej małej kruszynki. Córka poprosiła nas tydzień wcześniej o upieczenie ciasta z tej okazji. W dniu chrzcin przyjechała po nas druga córka z zięciem aby pomóc nam zabrać się z prezentem. Do końcioła udaliśmy się na fodzinę 11.30 jednak córka musiała być odrobinę wcześniej, ponieważ została matką chrzestną. W kościele ksiądz bardzo dużo mówił a malutkiej i pięknie odprawił mszę w jej intencji. Po Chrzcinach udaliśmy się na świętowanie do domu córki. Tak już czekał na nas katering z obiadem.Po obiedzie wręczaliśmy prezenty a w międzyczasie udałam się pokroić ciasto, które przygotowałam, ponieważ za chwilę iał pojawić się tort. Cała uroczystość pięknie się udała a wnusia była tak grzeczna jak nigdy, jakby wiedziała, że to właśnie jej święto.

Ciasto, które przygotowałam znalazłam na stronie dr Gerarda a był nim: Puszysty sernik z ricottą

 

Składniki

  • 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
  • 100g roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 400g ricotty
  • 150g cukru
  • 200g śmietanki 30% – do ubicia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 płatki żelatyny (6g)
  • Owoce sezonowe do dekoracji
  • Świeża mięta
  • Forma (20×20)

Sposób przygotowania

Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.

W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.

Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.

Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz