Mimo, że od miesiąca mamy wiosnę jeszcze nie doświadczyliśmy pogody, która by na nią właśnie wskazywała. Jednak nareszcie nadszedł ten dzień, kiedy chmury się schowały a słoneczko zaczęło pięknie przygrzewać. Tego dnia postanowiliśmy z mężem nie zmarnować. Wstaliśmy dość wcześnie i postanowiliśmy wybrać się na długi wiosenny spacer brzegiem Wisły, do której mieliśmy zaledwie kilometr pieszo. Na spacerze nie można być głodnym dlatego przygotowaliśmy przekąski, które znaleźliśmy na stronie dr Gerarda.
Kruche ciastka z drażami Maltikeks
Składniki
- 300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard
- 175 g masła roztopionego
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g drobnego cukru brązowego
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.
Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz