piątek, 16 kwietnia 2021

Ciasto na herbatnikach

Na deser przygotowałam ciasto na herbatnikach z polewą kakaową i wiórkami kokosowymi, kremem kokosowym, czekoladą oraz wiórkami kokosowymi na wierzchu. Ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo proste i pyszne. Chcecie spróbować? Oto niezbędne składniki:

-2 żółtka
-16 g cukru wanilinowego
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-pół litra mleka
-250 g masła
-200 g wiórków kokosowych
-herbatniki od Dr Gerard z polewą kakaową posypane wiórkami kokosowymi opakowanie
-100 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania: żółtka miksuję z 1/2 szklanki cukru i cukrem wanilinowym, dodaję mąki oraz pół szklanki mleka i miksuję. Resztę mleka gotuję z pozostałym cukrem. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę z żółtek cały czas mieszając, gotuję do zgęstnienia i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieram, porcjami dodaję zimny budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu. Na końcu dodaję 150 g wiórków kokosowych i mieszam. Dno tortownicy (około 22 cm) wykładam herbatnikami z polewą kakaową i wiórkami kokosowymi (kruchym ciasteczkiem na dół). Na herbatniki wykładam połowę kremu kokosowego, który posypuję pozostałymi (pokruszonymi) herbatnikami oraz startą czekoladą i wykładam resztę kremu. Wierzch obsypuję pozostałymi wiórkami kokosowymi. Schładzam minimum 3 godzinki przed podaniem. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz