piątek, 30 kwietnia 2021

Sernik z herbatnikami i galaretką

Dzisiaj zapraszam na łatwy i przepyszny sernik kawowy z mlekiem w proszku, herbatnikami z warstwą pysznego kremu kawowego pod czekoladową skorupką i galaretką. Na zbliżający się długi weekend w sam raz. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Biszkopt
-4 jajka
-pół szklanki cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżka kakao
-3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

Masa
-1 kg sera w wiaderku-1 szklanka cukru pudru
-1,5 szklanki mleka w proszku pełnego
-500 ml śmietanki 30%
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-200 ml gorącej wody
-2,5 łyżki żelatyny

Dodatkowo
-herbatniki z kremem o smaku kawy i czekoladą od Dr Gerard 2 opakowania
-2 galaretki pomarańczowe
-800 ml gorącej wody

Sposób przygotowania: biszkopt: oddzielam białka od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier, miksuję, dodaję żółtka, miksuję, dodaję mąkę, proszek, kakao i miksuję do połączenia. Dno blaszki (około 25/35 cm) wykładam papierem, przekładam ciasto i piekę w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę. Masa: do miski przekładam kawę, żelatynę i 200 ml gorącej wody, wszystko mieszam i studzę do letniego. W misce ubijam śmietankę z cukrem pudrem, dodaję ser i miksuję. Następnie dodaję mleko w proszku i miksuję. Na końcu dodaję letnią żelatynę z kawą i wszystko chwilkę miksuję. Masę przelewam na biszkopt, wyrównuję i wkładam na pół godzinki do lodówki aby stężała. Galaretki rozpuszczam w 800 ml gorącej wody. Herbatniki układam na tężejącej masie serowej (w równych odstępach) i wkładam do lodówki. Na wierzch wylewam tężejącą galaretkę. Podaję dopiero po dokładnym stężeniu. Sernik wyszedł kremowy z wyraźnym, niepowtarzalnym smakiem mleka w proszku, kawy i słodyczy od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz