W tym roku święta mieliśmy w pełnym składzie. Na śniadanie wielkanocne przyszła córka z zięciem i wnusią, oraz druga córka z zięciem i wnusią w brzuszku. Wszyscy zgromadziliśmy się przy wspólnym stole już o 9 rano, podzieliliśmy się poświęconym na święconce pokarmem po czym zaczęliśmy spożywać zawartość stołu. Po śniadaniu szybko ogarnęliśmy świąteczne potrawy i przyszła pora na ciasto. W tym roku oprócz standardowych ciast Wielkanocnych typu mazurek czy makowiec przygotowałam również Tartę śmietankowę z PryncyPałkami, która zresztą wszystkim bardzo smakowała.
Składniki
Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 80 g cukru pudru
Zalewa śmietankowa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 20 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda
Polewa czekoladowa:
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka naturalnego kakao
Sposób przygotowania
\Kruche ciasto: Wszystkie
składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na
okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy
24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć.
Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez
30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15
minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda.
Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę
do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do
uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz