piątek, 30 kwietnia 2021

Motywacja na majówkę

 

    Sernik to drugie z moich ulubionych ciast. Mogłabym zjeść "całą blachę", uwielbiam każdą jego odmianę. Ale ostatnie kilka dni musiałam pomyśleć co przygotować na trzy dni majówki, ponieważ jedziemy na działkę a tam to raczej jedziemy z mężem z już gotowymi daniami. Ewentualnie coś drobnego można tam przygotować, ale w domu to w domu. Zawsze jak co roku na majówkę otwieramy z przyjaciółmi sezon działkowy, myślę że pogoda dopisze. Wzięłam się z zapałem do "roboty" upiekłam wczoraj kilka rodzaji mięsa , przekąski przygotuję na miejscu, oczywiście najważniejsza słodycz do kawy. Postawiłam na sernik i jak na mój gust to wyszedł bardzo dobry. Nie za słodki, taki w sam raz. Inspiracją były Herbatniki Dr Gerarda.

Składniki

-200 g herbatników Dr Gerarda

-2 duże łyżki jogurtu naturalnego

-80 g masła

Masa serowa

-250 g serka kremowego

-500 g białego zmielonego twarogu

-3 białka

-1 żółtko

-1 budyń śmietankowy

-1 cukier waniliowy

-1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo

-4 brzoskwinie (mogą być z puszki)

Brzoskwinie przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki. Herbatniki pokruszyć, dodać jogurt i masło, wszystko razem wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić 3/4 ciasta spód i boki, resztę ciast chowamy do lodówki na 15 minut. Na wylepiony spód kładziemy masę serową, na nią pokrojone brzoskwinie. Resztę ciasta z lodówki trzemy na tarce na dużych oczkach na sam wierzch. Pieczemy w 160 stopniach ok. 50 minut, nie wyciągamy od razu z piekarnika ciasta - stygnie przy uchylonych lekko drzwiach. Do dekoracji po ostygnięciu możemy użyć lukru lub polać cieniutkimi niteczkami czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz