piątek, 30 kwietnia 2021
Baba wielkanocna
„Baba Wielkanocna”
Nazwa baba Wielkanocna wzięła się od tego iż kiedyś stare baby nosiły sukienki które były u góry ciasne a na dole rozkloszowane i dokładnie tak samo wygasa babka po upieczeniu i stąd jej nazwa .Babki mogą być pieczone, drożdżowe i gotowane dodać do nich można skórkę z cytryny olejek migdałowy oraz różne owoce kandyzowane .Posypać je można pudrem oraz zrobić lukier a także można polać je czekoladą .Moja propozycja to babeczki z drażami dr Gerard mogą być czekoladowe bądż mleczne, które będą fajną opcją dla najmłodszych członków rodziny.
SKŁADNIKI
• 2 jajka
• szczypta soli
• 80 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 100 g masła
• 180 g jogurtu naturalnego
• 30 ml mleka 3,5%
• 200 g mąki pszennej tortowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody
• 100 g draży czekoladowych dr Gerard
• 50 g mlecznej czekolady
• opcjonalnie szczypta wybranego barwnika spożywczego
Dekoracja:
• 400 ml śmietany 36%
• 1 kopiasta łyżka cukru pudru
• 1 śmietan - fix
• draże czekoladowe
• kolorowa posypka
WYKONANIE
Jajka, jogurt i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wypełnić papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, po czym ubić. Następnie wlać masło, jogurt i mleko. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać powoli składniki sypkie do masy mokrej miksując. Na koniec wsypać draże czekoladowe i kawałki czekolady. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości każdej papilotki. Tak przygotowane babeczki włożyć do piekarnika i piec około 25-30 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z blaszki i zostawić do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubić. Następnie dodać cukier puder i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na każdą babeczkę. Babeczki udekorować drażami czekoladowymi i kolorową posypką.
Uwagi: Babeczki najlepiej udekorować dopiero przed podaniem, dzięki czemu nie będzie konieczności trzymania ich w lodówce. Ja zawsze trzymam babeczki w szczelnym pojemniku, śmietanę mam już ubitą i włożoną do rękawa cukierniczego, który trzymam w lodówce, a dekoruję babeczki dopiero przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz