piątek, 30 kwietnia 2021

Baba wielkanocna

„Baba Wielkanocna” Nazwa baba Wielkanocna wzięła się od tego iż kiedyś stare baby nosiły sukienki które były u góry ciasne a na dole rozkloszowane i dokładnie tak samo wygasa babka po upieczeniu i stąd jej nazwa .Babki mogą być pieczone, drożdżowe i gotowane dodać do nich można skórkę z cytryny olejek migdałowy oraz różne owoce kandyzowane .Posypać je można pudrem oraz zrobić lukier a także można polać je czekoladą .Moja propozycja to babeczki z drażami dr Gerard mogą być czekoladowe bądż mleczne, które będą fajną opcją dla najmłodszych członków rodziny. SKŁADNIKI • 2 jajka • szczypta soli • 80 g cukru • 1 opakowanie cukru waniliowego • 100 g masła • 180 g jogurtu naturalnego • 30 ml mleka 3,5% • 200 g mąki pszennej tortowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 100 g draży czekoladowych dr Gerard • 50 g mlecznej czekolady • opcjonalnie szczypta wybranego barwnika spożywczego Dekoracja: • 400 ml śmietany 36% • 1 kopiasta łyżka cukru pudru • 1 śmietan - fix • draże czekoladowe • kolorowa posypka WYKONANIE Jajka, jogurt i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wypełnić papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, po czym ubić. Następnie wlać masło, jogurt i mleko. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać powoli składniki sypkie do masy mokrej miksując. Na koniec wsypać draże czekoladowe i kawałki czekolady. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości każdej papilotki. Tak przygotowane babeczki włożyć do piekarnika i piec około 25-30 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z blaszki i zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić. Następnie dodać cukier puder i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na każdą babeczkę. Babeczki udekorować drażami czekoladowymi i kolorową posypką. Uwagi: Babeczki najlepiej udekorować dopiero przed podaniem, dzięki czemu nie będzie konieczności trzymania ich w lodówce. Ja zawsze trzymam babeczki w szczelnym pojemniku, śmietanę mam już ubitą i włożoną do rękawa cukierniczego, który trzymam w lodówce, a dekoruję babeczki dopiero przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz