poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Kokosowe właściwości.

 

Kokosowe właściwości.


Kokos kojarzy się Nam z wiórkami kokosowymi, które dodajemy do ciastek na przykład do herbatników z kremem o smaku śmietankowym, polewą kakaową i wiórkami kokosowymi Tropical Coconut dr Gerarda lub brązowym twardym orzechem kupowanym w supermarkecie, którego ciężko rozłupać. Pochodzi on z palmy kokosowej i dociera, przyjeżdża lub przypływa do nas z dalekich, ciepłych krajów. Ten rodzaj palmy lubi dużo słońca, wilgoci. My mamy kilka rodzai palm. Trzymamy je w tunelu próbujemy wytworzyć im warunki tropiku. Muszę przyznać, że nawet bardzo dobrze rosną i wypuszczają nowe pędy. Może wyhodujemy miniaturowe kokosy. A jakie on ma właściwości? Miąższ kokosa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera błonnik bardzo nam potrzebny co ciekawe potas jak widać nie tylko banany go mają. Magnez, fosfor a także kwas foliowy potrzebny kobietom ciężarnym, witaminę K i E. Z kokosu pozyskuje się nie tylko wiórki kokosowe czy wodę kokosową ale także ostatnio doceniany olej kokosowy. Używany nie tylko do smażenia ale także jako balsam, który nawilża i odżywia skórę. Sam miąższ wpływa także korzystnie na układ pokarmowy oraz obniża cholesterol. Pobudza metabolizm i dodaje energii. Ma wiele jeszcze innych cennych właściwości. Warto go wykorzystywać nie tylko w cukiernictwie ale także w kosmetyce. Ma bardzo wiele zastosowań.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz