Wiosna to czas na lekkie desery ze świeżymi owocami. Dziś parę słów na temat żelatyny. Jeśli mowa o deserach – żelatyna daje duże możliwości w tym zakresie. Galaretka z owocami jest niezwykle efektowna a przy tym smaczna. Serniki, biszkopty tylko zyskują dzięki temu dodatkowi. Przy czym warto wiedzieć, że żelatyna jest produktem naturalnym, wysokobiałkowym pochodzenia zwierzęcego. Może być stosowana przez osoby odchudzające się oraz aktywne fizycznie. Istnieje przeświadczenie, być może słuszne, iż żelatyna ma pozytywny wpływ na stan kości oraz stawów. To zawdzięczamy prolinie – głównemu składnikowi żelatyny. Prolina – czyli jeden z aminokwasów. Jest on niezbędny do produkcji kolagenu. Natomiast kolagen stanowi około dziewięćdziesiąt procent masy kości, oprócz tego kolagen ma działanie przeciwzapalne, wspomaga regenerację zajętych chorobowo stawów, wpływa pozytywnie na stan skóry, wspomaga gojenie się ran. Tak czy inaczej żelatyna nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie a nawet ma pożądane właściwości. Żelatyna jest produktem, po który często sięgamy w kuchni do sporządzania deserów z owocami lub mięsnych galaret. Natomiast gdy aktualnie w naszych kuchniach nie mamy ulubionego deseru z żelatyną a mamy nieodpartą chęć na galaretkę możemy sięgnąć po słodycze właśnie z galaretką od Dr Gerarda. Znany i powszechnie lubiany producent Dr Gerard w swoim asortymencie ma wiele propozycji słodkich przekąsek z galaretką – przeróżne biszkopty z galaretką, ciastka Pasja wiśniowe, Szkolne herbatniki z galaretką o smaku agrestowym lub herbatniki Bambino. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz