Ciasto kakaowo- orzechowe
-250 g mąki pszennej
-300 g masła
-1 szklanka cukru pudru
-6 jajek
-1 cukier wanilinowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody
-2 łyżki ciemnego kakao
-1 szklanka zmielonych orzechów
Masa wiśniowa
-1 słoik wiśni w kompocie
-2 galaretki wiśniowe
Masa kajmakowa
-500 ml śmietany 30%
-100 g masy kajmakowej
-50 g gorzkiej czekolady
-3 łyżeczki żelatyny
-1/4 szklanki wody
Dodatkowo
-ciastka Pasja wiśniowe od Dr Gerard pół opakowania
-ciastka Pasja wiśniowe od Dr Gerard pół opakowania
Sposób przygotowania: masło ucieram z cukrami, ucierając dodaję po jednym żółtku, następnie wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubijam na sztywno i mieszam z ciastem. Następnie ciasto dzielę na 2 części. Do jednej dodaję kakao, do drugiej orzechy, Blachy (około 24/36 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam ciastem. Piekę pojedynczo w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Wiśnie przecedzam na sitku. Kompot uzupełniam wodą, tak żeby były trzy szklanki, po zagotowaniu zdejmuję z palnika, wsypuję galaretki, dokładnie mieszam i odstawiam do schłodzenia. Do tężejącej galaretki dodaję wiśnie. Na ciemne ciasto wykładam tężejącą masę z wiśniami, przykrywam ciastem orzechowym i wkładam do lodówki. Do garnka wlewam 100 ml śmietany i dodaję masę kajmakową, podgrzewam do rozpuszczenia mieszając, do ciepłej masy dodaję połamaną czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady, masę odstawiam do schłodzenia. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, resztę śmietany ubijam i łączę ze schłodzoną masą i żelatyną. Gotową masę kajmakową nakładam na ciasto orzechowe, wierzch posypuję drobno pokrojonymi biszkoptami z galaretką wiśniową, kremem śmietankowym i czekoladą. Schładzam i gotowe. Aby Wasze wypieki były wyjątkowe do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz