czwartek, 29 kwietnia 2021

Tęsknota za latem

 

        Cudowne w smaku ciasto a na dodatek bez pieczenia z owocami przypominającymi lato. A na de wszystko z pomocą przychodzi mi zawsze Dr Gerard, w tym cieście z biszkoptami z galaretką. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok z pomarańczy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające do kawy, przypominające lato. Idealne na weekendową majówkę przy spotkaniu z przyjaciółmi i rodziną. 

Mąż któregoś razu jak zrobiłam to ciasto pochwalił mnie, że to po prostu truskawkowe tiramisu, bo wtenczas zrobiłam je z truskawkami a można z różnymi owocami z malinami z borówkami jak kto lubi. 

Składniki

-400 g biszkoptów Dr Gerarda

-800 g borówek umytych i odsączonych

-1 i 1/2 szklanki konfitury lub dżemu z borówek

-2/3 szklanki świeżego soku pomarańczowego

-1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%

-3 łyżki cukru pudru

-500 g serka mascarpone

-5 łyżek likieru pomarańczowego

-1 galaretka zbliżona kolorem do danych owoców

Blaszkę wykładamy folią spożywczą. 

Sok pomarańczowy dokładnie mieszamy z konfiturą

Owoce kroimy na drobniejsze kawałki, borówek jagód nie trzeba kroić. 

Do serka mascarpone dodajemy likier i krótko miksujemy do połączenia składników. 

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Dodajemy do niej serki i mieszamy mikserem.

Dno blaszki wykładamy i polewamy je połową konfitur z sokiem. Wierzch przykrywamy połową kremu z mascarpone i wyrównujemy. Na kremie kładziemy owoce ja położyłam borówki. Na owoce kładziemy biszkopty i polewamy je resztą konfitur z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem. Blaszkę wstawiamy do lodówki. 

Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. 

Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i blaszkę znów wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz