Biszkopt
-5 jajek
-6 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-1 łyżka kakao
-2 łyżki mielonej kawy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Krem
-2 szklanki mleka
-5 łyżek cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-200 g masła
-2 szklanki mleka
-5 łyżek cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-200 g masła
Masa śmietanowo- kawowa
-500 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-5 łyżek kawy cappuccino o smaku czekoladowym
-galaretka cytrynowa
-500 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-5 łyżek kawy cappuccino o smaku czekoladowym
-galaretka cytrynowa
Dodatkowo
-draże od Dr Gerard w czekoladzie 170 g
-draże od Dr Gerard w mlecznej czekoladzie 170 g
-słoik dżemu porzeczkowego
-400 g masy kajmakowej
-3-4 kostki gorzkiej czekolady
-draże od Dr Gerard w czekoladzie 170 g
-draże od Dr Gerard w mlecznej czekoladzie 170 g
-słoik dżemu porzeczkowego
-400 g masy kajmakowej
-3-4 kostki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier i po jednym żółtku, następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Wylewam na blachę (około 23/38 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Krem: w szklance mleka mieszam mąki i żółtka, resztę mleka gotuję z cukrem. Mąkę z mlekiem wlewam na gotujące się mleko i mieszam do zgęstnienia. Studzę. Masło ucieram na puch i porcjami dodaję zimny budyń. Masa śmietanowo- kawowa: galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i studzę, schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, powoli wlewam galaretkę, a na końcu dodaję po łyżce cappuccino. Złożenie: na biszkopt nakładam krem, rozkładam posiekane draże w czekoladzie, wykładam masę kajmakową, rozkładam posiekane draże w mlecznej czekoladzie, wykładam dżem porzeczkowy, a następnie masę śmietanowo- kawową. Wierzch posypuję delikatnie startą gorzką czekoladą. Najlepsze po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze, a moje desery niepowtarzalne. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz