wtorek, 20 kwietnia 2021

Doskonale


Nie każdy owoc nadaje się do galaretki. Są takie, które uniemożliwiają jej stężenie. Kiwi, mango, ananas, papaja zawierają enzym rozkładający białko. To on sprawia, że galaretka nie tężeje. Marta przekazuje te i inne ważne informacje Zuzi podczas gotowania. Dziś robią sernik na zimno z galaretką i owocami. Przy okazji wiedza podstawowa została przekazana. Po kolei jak przygotować galaretkę – proporcje, czas tężenia. Na koniec degustacja w gronie rodziny. Kilka pochwał, zachwyty… kolejna dokładka dla chętnych i po deserze zostało jedynie wspomnienie. Zuzy nie udałoby się zatrzymać na kolejne godziny w kuchni. Pogoda się ustabilizowała jako bardzo słoneczna i ciepła. Zuza wybiegła na podwórze a za nią podążyła Marta. Spacer, eksploracja terenu. Poszukiwanie oznak wiosny w lesie i na łące. Dziewczęta spędziły razem ranek oraz całe popołudnie. Głodne i zmęczone wróciły do domu wieczorem. Z chęcią by zjadły kawałek sernika. Niestety wszystko co dobre szybko się kończy. Ale nie, nie wszystko! Marta ku radości małej Zuzy wyciągnęła z szafki cały zestaw słodyczy od Dr Gerarda: herbatniki, draże, biszkopty z galaretką a nawet ciastka Pryncypałki oraz ciastka Pasja Wiśniowe. Tyle smakołyków na raz aż trudno się zdecydować. Zuza decyduje się na biszkopty z galaretką. Szczelne opakowanie zostało otwarte i przyjemny zapach świeżych słodyczy uwolnił się. Zapach wspaniały i smak doskonały – jak cały miniony dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz