Pyszności kokosowe.
Ciastka kokosowe z wiórkami kokosowymi. Pyszne jak ciastka dr Gerarda Tropical Coconut herbatniki z kremem o smaku śmietankowym, polewą kakaową i wiórkami kokosowymi.
Do przygotowania domowych ciastek potrzebujemy:
16 dag wiórków kokosowych, trzy czubate łyżki cukru, dwa białka, opakowanie cukru waniliowego, sok z połowy cytryny, andruty oraz czekoladę na polewę.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy powoli cukier oraz cukier waniliowy. Ubitą pianę mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na andruty rozsmarowujemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Tak przygotowane ciastka wkładamy na pół godziny do piekarnika. Pieczemy w niskiej temperaturze 120 stopni. Wykładamy i studzimy. Przygotowujemy polewę. Czekoladę mleczną lub deserową topimy w kąpieli wodnej. Ciastka kroimy w kształt pałeczek lub można dostać takie andruty. Moczymy je w czekoladzie do połowy. Gotowe odkładamy do wystygnięcia.
Kontynuując temat z wiórkami kokosowymi to jeszcze znalazłam przepis na tartę podwójnie kokosową ze strony z przepisami dr Gerarda. Tutaj link:
https://drgerard.eu/tarta-podwojnie-kokosowa/
Wiórki kokosowe także super smakują z kremem orzechowym. Możemy nim nadziewać kulki z ciasta ptysiowego lub ciastka orzechy. Pychota! A oczywiście słynne ciasto Raffaello z kremem to dopiero niebo w gębie, rozpływa się w ustach, po prostu rarytas. Raz trzeba chociaż je przygotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz