czwartek, 29 kwietnia 2021
„Galaretka z dodatkiem owoców”
Dzieciństwo najbardziej wspominam w tle z galaretką, najczęściej z owocami, ale i sypką podbierało się mamie i łyżeczką prosto z paczki, albo sypało na rękę i zlizywało językiem. W tamtych czasach prawdziwy rarytas z powodu braku tego produktu w sklepach, nie to co dzisiaj pełne półki i zupełnie inne zainteresowanie.
Wracając do galaretki, a właściwie do owoców które wchodzą w konflikt z galaretką i hamują proces tężenia. Otóż jest duża grupa owoców wręcz stworzonych do Deserów z galaretką, ale niestety jest kilka owoców, które hamują ten proces, a to za sprawą enzymu z grupy peptydaz. Do owoców tych zaliczamy: mango, świeżego ananasa, kiwi i papaje, ale dla smakoszy Deserów z galaretki i wyżej wymienionych owoców mam dobrą wiadomość, mianowicie istnieją dwa sposoby neutralizacji tego enzymu.
Pierwszy sposób to: sparzenie wrzątkiem, albo lekko obgotować, zaś drugi bardziej skomplikowany, gdyż potrzebna jest papryczka chili. Woda po ugotowaniu papryczki zawiera kapsaicynę, która również eliminuje wspomniany enzym w owocach, wtedy możemy z przyjemnością przygotować i zjeść Deser np. galaretka z kiwi.
Jeśli mowa o Deserze ze świeżych owoców, to jak najbardziej możemy przygotować sami. Polecam bogatą stronę z przepisami na Desery http://drgerard.eu/przepisy, każdy znajdzie coś smacznego dla siebie.
Dr Gerard w bogatej ofercie Słodkich wyrobów oferuje produkty z galaretką o smaku poszczególnych owoców jak choćby: kruche ciasteczka z galaretką o smaku agrestowym, ciasteczka szkolne z galaretką pomarańczową, Witaminki kruche ciasteczka śmiejące się galaretką jabłkową, ciastka Pasja wiśniowe i wiele innych do wyboru. Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz