piątek, 30 kwietnia 2021

Prima aprilis

 

Dziś jest prima aprilis a mojego męża od samego rana trzymają się żarty. Bardzo lubimy ten dzień, ponieważ różni się od innych, jest ciekawszy i bezkarnie można robić sobie żarty. Zawsze tego dnia jest u nas dużo uśmiechu i radości. Oboje w dobrych humorach postanowiliśmy sobie jeszcze bardziej osłodzić ten dzień i przygotować coś pysznego na podwieczorek. Przepis wybraliśmy ze strony dr Gerarda a jest nim Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy”

 

Składniki

Spód:

  • 250g wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy”
  • 50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej

Krem:

  • 1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody
  • 450g gotowego sera na sernik
  • 300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 250g umytych, obranych truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy”
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 fix do śmietany

Wierzch:

  • 300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie stało w upalny dzień, radzę użyć)
  • wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” do ozdoby
  • parę truskawek do ozdoby

Sposób przygotowania

Spód:

1. Wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa).

Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać.

 

 

Krem:

2. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Truskawki zmiksować na mus.

4. Gdy galaretka będzie już ostygnięta, ale jeszcze nie będzie tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.

Do ubitej śmietanki, cały czas mieszając mikserem, wlewać galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika.

5. Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Wierzch:

6. Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki. Każdą rozetkę udekorować truskawką oraz różowym wafelkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz