piątek, 30 kwietnia 2021
Wielkanoc inaczej
„Wielkanoc inaczej”
Co może się kryć pod hasłem Wielkanoc inaczej , czyli zamiast tradycyjnych bab wielkanocnych , pasch, mazurków można zrobić ciasto z większą fantazją .Moja propozycja to deser chatka baba jagi z herbatnikami dr Gerard może być wersja bardziej czekoladowa lub z białymi herbatnikami śmietankowo cytrynowymi .Polecam
CHATKA BABY JAGI (CHATKA PUCHATKA)
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
750 g twarogu półtłustego, zmielonego
250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao, czubata
1/2 łyżeczki ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ:
100 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
30 g mlecznej czekolady
DODATKOWO:
36 szt. herbatników dr Gerard np. Mafijne
Składniki na masę serowa powinny być w temp. pokojowej.
Masło miksujemy przez chwilę. Dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce twaróg i cały czas miksujemy. Masę dzielimy na dwie części (masy białej powinno być troszkę więcej). Do masy białej dodajemy wanilię. Do mniejszej części serowej dodajemy przesiane kakao.
Folię aluminiową rozkładamy i wzdłuż układamy herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układamy szerszą częścią obok siebie (środkowy pas herbatników możesz ułożyć wzdłuż węższej strony). Na herbatniki wykładamy ciemną część, zostawiając około 3-4 łyżek. Układamy kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wykładamy biała masę. Na środku za pomocą łyżeczki lub worka cukierniczego zakończonego szeroką tylką robimy pasek z masy ciemnej. Bierzemy jeden bok folii aluminiowej i drugi, składamy ciasto w trójkąt lekko dociskając. Ciasto dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Śmietankę mocno podgrzewamy np. w mikrofali. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Gotową polewę lekko ostudzoną wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy do zastygnięcia.
Cały proces przygotowania ciasta znajdziesz na końcu tego wpisu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz