poniedziałek, 25 października 2021

Alkohol w ciastach

 

Czy zastanawialiście się nad tym, dlaczego w wypiekach jest wykorzystywany alkohol. Czy jest naprawdę nie zbędny w tworzeniu wypieków. Ciekawe czy Dr Gerard też wykorzystuje w swoich produktach i słodyczach. Ale wracając do wypieków, różne rodzaje alkoholu aromatyzują ciasto na wiele sposobów. Jego zadaniem jest także przełamać mdły smak np. w przypadku masy maślanej. Alkohol podkręca smak i dodaje nieco ostrości, a jeśli jest smakowy – pozostawia posmak, np. rumu czy słodkiego likieru. Alkohol można dodać do ciasta przed pieczeniem lub użyć go do przygotowania ponczu, którym następnie nasącza się biszkopt (najczęściej jest to słodka herbata z odrobiną wódki). Alkohol występuje też w popularnych deserach, takich jak tiramisu. Dodaje się go do różnego rodzaju mas, kremów, a nawet gotuje się w nim owoce, które potem zostają dodane do ciasta. Alkohol mogą zawierać wszelkie ciasta biszkoptowe oraz z masą na bazie masła czy margaryny. Zadaniem alkoholu w takim przypadku jest nasączenie biszkoptu oraz przełamanie mdłego smaku kremu. Alkohol może się znaleźć także w ciastach z galaretką, wszelkich deserach o smaku kawowym czy owocowym, do których pasują słodkie likiery. Niektórzy dodają nieco spirytusu także do słodkości, takich jak domowe pączki czy tradycyjny blok czekoladowy. Tak jak widać, alkohol ma bardzo szerokie w wypiekach. Także jak będzie zajadać się drażami czy ciastkami wafelkami Pryncypałakami i będziecie pichcić pamiętajcie o tym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz