Moja wnusia po spacrze jesiennym zażyczyła sobie jakieś ciasto. Zrobiłem więctartę podwójnie kokosową z przepisu ze strony Doktora Gerarda. Wnuczka po spacerze była zmęczona zjadła kawałek ciasta i poszła spać. Gdy się obudziła bawiliśmy się piłką i graliśmy w gry planszowe. Składniki
Spód:
• 300 g ciasteczek kokosowych dr Gerard
• 50 g czekolady gorzkiej
• 60g masła
• szczypta soli
Krem biały:
• 100 g czekolady białej
• 200 g wiórków kokosowych
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 3 łyżeczki czubate cukru pudru
• 50 g masła
Krem czekoladowy:
• 50 g czekolady gorzkiej
• 100 g czekolady mlecznej
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 1/2 szklanki śmietanki 36%
Sposób przygotowania
Tarta kokosowa na ciasteczkach kokosowych z polewą, z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych
Rozgnieść ciastka.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, wyłożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Wstawić do lodówki.
Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie wyłączyć kuchenkę, dodać wiórki i cukier, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, ponownie schować do lodówki.
Całość podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita, następnie odstawić do ostygnięcia.
Gdy masa ostygnie, wylać ją na biały krem. Całość ozdobić kuleczkami Maltikeks.
Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę.
Tartę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz