czwartek, 21 października 2021

Cytryna w roli głównej.

 Myślę, że nie ma osoby, która by nie znała smaku cytryny tej prawdziwej nie kwasku cytrynowego czy podrabianego soku z  supermarketu.  Herbata z cytryną to najlepszy orzeźwiający napój. 
Cytryna to owoc, który jest bardzo kwaśny. Ma bardzo duże zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, jak również w każdym gospodarstwie domowym. Wykorzystuje ją się również przy robieniu porządków  domowych do usuwania plam czy też przykrych zapachów. Ususzona skórka z cytryny świetnie nadaje się do  odstraszania  moli spożywczych w kuchni.  Bardzo często cytrynę używamy w kuchni jako dodatek do przyrządzenia różnych sosów, sałatek, oraz  potraw z owoców morza. Cytryna zabija przykry zapach ryb, który nie zawsze nam się podoba. Piekąc domowe ciasta często jest dodatkiem do masy, którą ciasto jest przekładane, jak również i do lukru. 
Duże zastosowanie cytryny jest w przemyśle cukierniczym do przyrządzania napojów, ciast i deserów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz