Myślę, że nie ma osoby, która by nie znała smaku cytryny tej prawdziwej nie kwasku cytrynowego czy podrabianego soku z supermarketu. Herbata z cytryną to najlepszy orzeźwiający napój.
Cytryna to owoc, który jest bardzo kwaśny. Ma bardzo duże zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, jak również w każdym gospodarstwie domowym. Wykorzystuje ją się również przy robieniu porządków domowych do usuwania plam czy też przykrych zapachów. Ususzona skórka z cytryny świetnie nadaje się do odstraszania moli spożywczych w kuchni. Bardzo często cytrynę używamy w kuchni jako dodatek do przyrządzenia różnych sosów, sałatek, oraz potraw z owoców morza. Cytryna zabija przykry zapach ryb, który nie zawsze nam się podoba. Piekąc domowe ciasta często jest dodatkiem do masy, którą ciasto jest przekładane, jak również i do lukru.
Duże zastosowanie cytryny jest w przemyśle cukierniczym do przyrządzania napojów, ciast i deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz