poniedziałek, 18 października 2021
Pyszny deser tiramisu.
Klasycznym przykładem zastosowania alkoholu w przygotowaniu deseru jest Tiramisu. Na przygotowanie Tiramisu jest wiele przepisów.
Jednakże w każdym przepisie jest użyty alkohol, który daje odpowiedni smak w zależności od użytego rodzaju.
Poniżej podaję prosty przepis na nieco inne tiramisu, które jest na bazie upieczonego biszkopta, a nie na biszkoptach nasączanych w alkoholu.
Tym niemniej ta wersja jest równie smaczna.
Tiramisu na biszkopcie.
Potrzebne składniki:
-Biszkopt (upieczony w malej tortownicy)
-Serek mascarpone 250 g
-Śmietana 30% 130 ml
-Cukier puder 5 łyżek
-Zaparzone kawa espresso pół szklanki
-Likier Amaretto lub rum 50 g
-Draże do dekoracji MALTIKEKS CHOCOLATE -Dr Gerarda 75 g
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubijamy na sztywną piesnę.
W oddzielnym naczyniu wykładamy serek mascarpone, do którego dodajemy cukier puder i razem mieszamy. Do tej masy serowej stopniowo dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części.
Następnie obie części dokładnie nasączamy mieszanką kawy z alkoholem.
Układamy na dnie tortownicy jeden nasączony biszkopt, który smarujemy grubą warstwą otrzymanej masy serowej.
Nakładamy drugą część biszkoptu i smarujemy pozostałą częścią masy serowej.
Wierzch deseru dekorujemy przy pomocy draży Maltikeks Chocolate -Dr Gerarda.
Następnie deser wstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin.
Życzę smacznego.....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz