poniedziałek, 18 października 2021

Pyszny deser tiramisu.

Klasycznym przykładem zastosowania alkoholu w przygotowaniu deseru jest Tiramisu. Na przygotowanie Tiramisu jest wiele przepisów. Jednakże w każdym przepisie jest użyty alkohol, który daje odpowiedni smak w zależności od użytego rodzaju. Poniżej podaję prosty przepis na nieco inne tiramisu, które jest na bazie upieczonego biszkopta, a nie na biszkoptach nasączanych w alkoholu. Tym niemniej ta wersja jest równie smaczna. Tiramisu na biszkopcie. Potrzebne składniki: -Biszkopt (upieczony w malej tortownicy) -Serek mascarpone 250 g -Śmietana 30% 130 ml -Cukier puder 5 łyżek -Zaparzone kawa espresso pół szklanki -Likier Amaretto lub rum 50 g -Draże do dekoracji MALTIKEKS CHOCOLATE -Dr Gerarda 75 g Sposób przygotowania: Śmietanę ubijamy na sztywną piesnę. W oddzielnym naczyniu wykładamy serek mascarpone, do którego dodajemy cukier puder i razem mieszamy. Do tej masy serowej stopniowo dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części. Następnie obie części dokładnie nasączamy mieszanką kawy z alkoholem. Układamy na dnie tortownicy jeden nasączony biszkopt, który smarujemy grubą warstwą otrzymanej masy serowej. Nakładamy drugą część biszkoptu i smarujemy pozostałą częścią masy serowej. Wierzch deseru dekorujemy przy pomocy draży Maltikeks Chocolate -Dr Gerarda. Następnie deser wstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin. Życzę smacznego.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz