wtorek, 19 października 2021

Przepis na niedzielę.

Przepis na niedzielę.

Pamiętajmy o zrobieniu listy zakupów na weekend. Warto przy tym pomyśleć o niedzielnym obiedzie i podwieczorku. To czas kiedy rodzina i przyjaciele mogą spokojnie spotkać się przy stole.  Gdy świat pędzi w szalonym tempie my zatrzymajmy się na chwilę i doceńmy czas spędzony razem . W sobotni wieczór już po wszystkich zakupach, porządkach, możemy zająć się przygotowaniem deseru na niedzielę.  Proponuję domowe lody według przepisu z babcinego zeszytu. Aby urozmaicić lodowy deser wykorzystam do tego słodycze od Dr Gerarda. Oto przepis:

Składniki:

1l mleka (najlepiej tłustego)

½ l śmietany kremówki

5-6 żółtek

niepełna szklanka cukru pudru

cukier waniliowy

ulubione ciastka od Dr Gerarda

wafelki Pryncypałki do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Utartą masę łączymy z mlekiem i śmietanką. Całość ogrzewamy na bardzo małym ogniu  przez około 1 godziny, aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Kiedy masa przestygnie dodać  do niej pokruszone ciastka np. maślane herbatniki, markizy itp. Delikatnie wymieszać. Tak uzyskaną masę wyłożyć do pojemników do lodów. Po zamarznięciu przełożyć do pucharków, wierzch polać niewielką ilością ajerkoniaku i wbitym w masę lodową wafelkiem Pryncypałkiem. Jeśli lody przeznaczone są dla dzieci to oczywiście alkohol musi zostać wykluczony.  Zawsze jednak możemy podać je z dodatkiem  sezonowych owoców, garścią draży w czekoladowej polewie. Smakują  cudownie, prezentują się świetnie. I mają jeszcze jedną zaletę, możecie zaimponować takim deserem rodzince i znajomym. Życzę udanych inspiracji  podczas lodowej przygody.         

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz