Przepis na niedzielę.
Pamiętajmy o
zrobieniu listy zakupów na weekend. Warto przy tym pomyśleć o niedzielnym
obiedzie i podwieczorku. To czas kiedy rodzina i przyjaciele mogą spokojnie
spotkać się przy stole. Gdy świat pędzi
w szalonym tempie my zatrzymajmy się na chwilę i doceńmy czas spędzony razem . W
sobotni wieczór już po wszystkich zakupach, porządkach, możemy zająć się
przygotowaniem deseru na niedzielę.
Proponuję domowe lody według przepisu z babcinego zeszytu. Aby
urozmaicić lodowy deser wykorzystam do tego słodycze od Dr Gerarda. Oto
przepis:
Składniki:
1l mleka (najlepiej
tłustego)
½ l śmietany
kremówki
5-6 żółtek
niepełna
szklanka cukru pudru
cukier
waniliowy
ulubione
ciastka od Dr Gerarda
wafelki
Pryncypałki do ozdoby
Sposób
przygotowania:
Żółtka
ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Utartą masę łączymy z mlekiem i
śmietanką. Całość ogrzewamy na bardzo małym ogniu przez około 1 godziny, aż uzyskamy jednolitą
gęstą masę. Kiedy masa przestygnie dodać
do niej pokruszone ciastka np. maślane herbatniki, markizy itp.
Delikatnie wymieszać. Tak uzyskaną masę wyłożyć do pojemników do lodów. Po
zamarznięciu przełożyć do pucharków, wierzch polać niewielką ilością
ajerkoniaku i wbitym w masę lodową wafelkiem Pryncypałkiem. Jeśli lody
przeznaczone są dla dzieci to oczywiście alkohol musi zostać wykluczony. Zawsze jednak możemy podać je z
dodatkiem sezonowych owoców, garścią
draży w czekoladowej polewie. Smakują
cudownie, prezentują się świetnie. I mają jeszcze jedną zaletę, możecie
zaimponować takim deserem rodzince i znajomym. Życzę udanych inspiracji podczas lodowej przygody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz