Teraz na szczęście zaczyna się sezon na nasze piękne późne jabłka, ale jak wiecie jabłka są bardzo potrzebne w robieniu wypieków. Warto dlatego także, przygotować sobie kilka słoiczków do naszych wypieków. Szarlotka bardzo się łączy z słodyczami Dr Gerarda, mi osobiście smakuję połączenie z wafelkami Pryncypałkami. Przygotowanie jest bardzo prostę;
Przygotuj duże, czyste i suche słoiki (około 3-4 sztuki).
2/3 jabłek umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
Pokrojone jabłka umieść w garnku, dodaj cukier, połowę soku z cytryny, cukier z wanilią, cynamon, wodę i zagotuj ciagle mieszając.
Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem około 20-30 minut, aż jabłka bedą się rozpadać. Często mieszaj!
W międzyczasie pozostałe jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój kostkę i wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Dodaj do rozgotowanych jabłek, wymieszaj i praż przez około 15-30 min w zależności od twardości jabłek.
Czekajcie teraz lecę po wafelki i draże Dr Gerarda.........
Uprażone jabłka są dobre wtedy gdy kostki jabłek lekko zmiękną, ale nie rozgotują się.
Gorące jabłka przełóż do słoików i dobrze zamnknij.
Słoiki z prażonymi jabłkami ustaw na blasze z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nastaw na 130°C.
Jeśli jabłka w słoikach są gorące możesz je wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeśli są już wystudzone, wówczas wstaw je do zimnego piekarnika od razu po jego wlączniu.
Czas pasteryzacji liczy się od momentu nagrzania piekarnika.
Słoiczki pasteryzuj około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz