poniedziałek, 25 października 2021
„Wypieki nakrapiane alkoholem”
Wracając pamięciom do dzieciństwa, to kojarzę kilka sytuacji w których pomagałem mamie przy kręceniu ciasta na niedzielę lub święta.
W całych tych sytuacjach najlepszym i najbardziej wyczekiwanym momentem było wylanie ciasta na blachę, gdyż blacha wędrowała do piekarnika, pałka do wylizania, a miska do wyskrobania z resztek ciasta i uśmiech mamy był bezcenny.
Wracając do nakrapiania ciasta alkoholem przez mamę, to kojarzę takie zabiegi przy ciastach przekładanych masą, ale wtedy nie rozumiałem zasadności tego zabiegu, dla mnie liczył się tylko smak.
Alkohol dodaje się do Słodkich wypieków, ciast i Deserów głównie w celu polepszenia smaku, osiągnięcia lepszego aromatu i nawilżenia biszkoptu, żeby tort nie był suchy.
Kolejnym powodem dla którego dodaje się alkohol do ciast, to dlatego żeby przełamać smak zastosowanej masy. Dodanie różnego alkoholu do różnych wypieków odnosi odmienne efekty smakowe.
Dr Gerard jak w wielu różnych opcjach cukierniczych, tak również w kwestii odpowiedniego dozowania alkoholu do Słodkich wyrobów jest specjalistą od wielu lat.
Wieloletnie doświadczenie Dr Gerarda w solidnie dopracowanych Słodkich produktach nawet z alkoholem przekłada się na zadowolenie klientów, którzy chętnie wracają po Słodycze z domieszką alkoholu i również po pozostałe tej firmy produkty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz