Ciasto
-4 banany
-2 jajka
-150 g cukru
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-300 g mąki pszennej
-20 g kakao
-150 ml oleju
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
-400 ml śmietanki 36%
-400 g mascarpone
-4 łyżki cukru pudru
-400 ml śmietanki 36%
-400 g mascarpone
-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-ciastka rurki waflowe z nadzieniem orzechowym od Dr Gerard 160 g
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 21 g
-posiekane orzechy włoskie 1 szklanka
-ciastka rurki waflowe z nadzieniem orzechowym od Dr Gerard 160 g
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 21 g
-posiekane orzechy włoskie 1 szklanka
Sposób przygotowania: ciasto: jajka z cukrami ubijam na sztywno, banany rozdrabniam. Suche składniki mieszam ze sobą w misce. Do ubitej masy dodaję wymieszane suche składniki, olej oraz banany i mieszam do połączenia. Ciasto przekładam do tortownicy (około 26 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto piekę około 30 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Krem: wszystkie składniki wkładam do misy i ubijam. Większą część kremu wykładam na ciasto, układam ciastka rurki waflowe z nadzieniem orzechowym i nakładam pozostały krem. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszonymi wafelkami. Podaję po mocnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz