środa, 20 października 2021
zamek
Moja żona Kasia będąc w ciąży z naszą córeczką Zuzią miała fajną kurtkę jesienną na zamek i dodatkowo na napy.Przez dłuższy czas używania tej kurtki troszkę wyrobił się zamek na dole i Kasia stwierdziła ,że musi go kiedyś wymienić. Międzyczasie przyjechała do nas kuzynka Aneta ,która akurat jest w ciąży i rozmawiając z Kasią powiedziała jej, że będzie musiała sobie kupić kurtkę jesienną ,bo teraz właśnie nie ma takiej ,a potrzebuję taką luźniejszą . Kasia zaproponowała , że pożyczy jej swoją kurtkę, tylko że musi wymienić w niej zamek. Aneta powiedziała, że jej ciocia Krysia jest krawcową i na pewno wymieni ten zamek bardzo szybko, a najlepiej zrobią jak teraz go wyprują. Gdy przystąpiły do tej pracy to wzięły się za zajadanie słodyczy z firmy Dr Gerard, ,które bardzo obydwie lubią. Po wypruciu zamka pojechały razem do pasmanterii i kupiły nowy taki sam do wszycia .Już za 2 dni Aneta przyjechała do nas i pochwaliła się Kasi nowym wszytym zamkiem do tej kurtki .Była z tego bardzo zadowolona ,a potem zaprosiła moją żonę Kasię i mnie do cukierni na pyszny sernik z różową truskawkową pianką .Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard. "Składniki:Sernik:,1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru,cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru
1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,2 łyżeczki żelatyny
1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!).Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz