środa, 27 października 2021

Dlaczego do ciast dodajemy alkohol?

 

Dlaczego do ciast dodajemy alkohol?


Dlaczego do ciast czasami dodajemy alkohol? Szczególnie dajemy go do kremów, które posłużą do tortu. Wtedy taki alkohol podkręci a zarazem wyostrzy jego smak. Możemy dodawać rozmaite likiery smakowe: kawowy, pomarańczowy czy cytrynowy. Aromatyczny rum, który od razu zmieni smak ciasta. Tak jak możemy przygotować kuleczki rumowe. Pychota czy dodawać spirytusu czy wódki. Przykładem mogą być bomby Mafijne Black lu Lemon albo pół na pół ze strony z przepisami dr Gerarda z dodatkiem rumu.

https://drgerard.eu/bomby-mafijne/

Ja robię od czasu do czasu bardzo prosty a zarazem szybki deser. Podaję go w szklanych, wysokich pucharkach prezentuje się niesamowicie. Na spód kładę biszkopty z dwie sztuki wcześniej namoczone w kawie z dodatkiem wódki orzechowej a można w Amaretto czy rumie. Na to ubijam śmietanę z dodatkiem mascarpone. Masę wykładam na biszkopty i owoce banany pokrojone w plastry czy borówki. Pyszne. Drugim prostym deserem jest przygotowanie miękkich kiwi, obranie ich następnie należy je zmiksować. Posłodzić aby nie były kwaśne. Wykładamy mus do pucharków. Na to kładziemy wcześniej namoczone biszkopty w szampanie czy winie białym. Pozostaje ubić śmietanę kremówkę na sztywno z odrobiną cukru. Wykładamy śmietanę na owoce i biszkopty. Dekorujemy plastrami kiwi czy owocami kandyzowanymi albo biszkoptami oraz listkami świeżej mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz