poniedziałek, 25 października 2021

drewniane palety

Mój kolega Andrzej prowadzi  hurtownię owoców i warzyw. Towar do tej hurtowni zakupuje zawsze na giełdzie owocowo warzywnej ,lub odbiera u ogrodników. Owoce i warzywa zapakowane do skrzynek,czy worków przewozi na specjalnych paletach. Z czasem tych palet mu się sporo uzbierało. Każdego roku przed jesienią pyta się mnie ,czy nie potrzebuję tych palet  na opał i chętnie mi je wtedy daje. W tym roku też tak było. W ciągu tygodnia Andrzej przywiózł do mnie trzy samochody dostawcze palet. Przy rozpakowywaniu ich  zajadaliśmy się  zawsze naszymi ulubionymi słodyczami z firmy Dr Gerard. Razem z moim kuzynem Marcinem przystąpiłem później do  rozbijania palet na mniejsze elementy. Później te rozbite  pojedyncze części cięliśmy na pile tarczowej na mniejsze kawałki, które będą nadawały się jesienią i zimą na rozpałkę w piecu. Gdy wszystko pocięliśmy i ułożyliśmy pod zadaszeniem,to wybraliśmy się do cukierni na pyszne muffiny z pryncytorcikiem. Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard. "Składniki:2 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju 1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru 1/2 szklanka oleju,2 jajka,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard,śmietanka kremówka Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz