poniedziałek, 25 października 2021
drewniane palety
Mój kolega Andrzej prowadzi hurtownię owoców i warzyw. Towar do tej hurtowni zakupuje zawsze na giełdzie owocowo warzywnej ,lub odbiera u ogrodników. Owoce i warzywa zapakowane do skrzynek,czy worków przewozi na specjalnych paletach. Z czasem tych palet mu się sporo uzbierało. Każdego roku przed jesienią pyta się mnie ,czy nie potrzebuję tych palet na opał i chętnie mi je wtedy daje. W tym roku też tak było. W ciągu tygodnia Andrzej przywiózł do mnie trzy samochody dostawcze palet. Przy rozpakowywaniu ich zajadaliśmy się zawsze naszymi ulubionymi słodyczami z firmy Dr Gerard. Razem z moim kuzynem Marcinem przystąpiłem później do rozbijania palet na mniejsze elementy. Później te rozbite pojedyncze części cięliśmy na pile tarczowej na mniejsze kawałki, które będą nadawały się jesienią i zimą na rozpałkę w piecu. Gdy wszystko pocięliśmy i ułożyliśmy pod zadaszeniem,to wybraliśmy się do cukierni na pyszne muffiny z pryncytorcikiem. Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard. "Składniki:2 szklanka mąki
3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju
1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju,2 jajka,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard,śmietanka kremówka
Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz