Z czym Wam się kojarzy jesień? Mi z długimi spacerami po lesie, gdzie słychać szum liści unoszonych przez wiatr, wieczorami pod ciepłym kocem ze szklanką grzanego wina z cynamonem i pomarańczą albo gorącego kakao. Oczywiście w moim przypadku nie może się również obejść bez jakiej słodkości, w moim przypadku najczęściej są to kruche ciastka "CHOCO SUNNIES" herbatniki z kremem czekoladowym dr Gerarda. Niestety jesień to też pora deszczowa, wietrzna, zimna, gdzie nie mamy ochoty wytknąć nosa za drzwi. Wtedy zawsze, na poprawę nastroju idę do kuchni upiec pyszne ciasto które nie tylko mi poprawi humor, ale całej mojej rodzinie. Tym razem zdecydowałam się na "zawijasy drożdżowe", przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.
Składniki
- 150g Malitkeks Czekolada Gorzka dr Gerard
- 25 g świeżych drożdży
- 120 g masła
- 1 szklanka mleka
- 550 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki dodatkowo
- 2 żółtka + 1 dodatkowe
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
W szklance rozrobić drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru,
odstawić na około 15 minut, żeby wyrosły. W tym czasie w rondelku rozpuścić
masło, zdjąć z gazu i dodać szklankę mleka, wymieszać. Odczekać aż drożdże w
szklance zaczną gęstnieć, pienić się i rosnąć. Do dużej miski przesiać mąkę,
dodać drożdże, cukier, 2 żółtka i roztopione masło z mlekiem oraz esencję
waniliową. Wszystko energicznie zagnieść, aż ciasto będzie tworzyć zwartą,
gładką kulę, która nie będzie kleić się do rąk i ścianek miski. Owinąć miskę
folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
(ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na
grubość około 5 mm tak, by miało kształt zbliżony do prostokąta. Całość obsypać
3 łyżkami cukru z cynamonem oraz drażami, po czym zwinąć w ścisły rulon wzdłuż
długiego boku.
Gotową roladę pociąć ostrym nożem na 3-4 cm plastry i ułożyć
na wyłożonej papierem blasze, uważając, by zachować większe odstępy (ciasto
będzie rosnąć i może się skleić). Odstawić na około 30 minut do ponownego
wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a dodatkowe żółtko
wymieszać z łyżką mleka. Tuż przed pieczeniem posmarować nim wszystkie bułeczki
za pomocą pędzelka. Piec przez około 30-35 minut, aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz