piątek, 22 października 2021

Sposób na jesienną chandrę

 

Z czym Wam się kojarzy jesień? Mi z długimi spacerami po lesie, gdzie słychać szum liści unoszonych przez wiatr, wieczorami pod ciepłym kocem ze szklanką grzanego wina z cynamonem i pomarańczą albo gorącego kakao. Oczywiście w moim przypadku nie może się również obejść bez jakiej słodkości, w moim przypadku najczęściej są to kruche ciastka "CHOCO SUNNIES" herbatniki z kremem czekoladowym dr Gerarda. Niestety jesień to też pora deszczowa, wietrzna, zimna, gdzie nie mamy ochoty wytknąć nosa za drzwi. Wtedy zawsze, na poprawę nastroju idę do kuchni upiec pyszne ciasto które nie tylko mi poprawi humor, ale całej mojej rodzinie. Tym razem zdecydowałam się na "zawijasy drożdżowe", przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.

Składniki

  • 150g Malitkeks Czekolada Gorzka dr Gerard
  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 550 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki dodatkowo
  • 2 żółtka + 1 dodatkowe
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Sposób przygotowania

W szklance rozrobić drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru, odstawić na około 15 minut, żeby wyrosły. W tym czasie w rondelku rozpuścić masło, zdjąć z gazu i dodać szklankę mleka, wymieszać. Odczekać aż drożdże w szklance zaczną gęstnieć, pienić się i rosnąć. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, 2 żółtka i roztopione masło z mlekiem oraz esencję waniliową. Wszystko energicznie zagnieść, aż ciasto będzie tworzyć zwartą, gładką kulę, która nie będzie kleić się do rąk i ścianek miski. Owinąć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm tak, by miało kształt zbliżony do prostokąta. Całość obsypać 3 łyżkami cukru z cynamonem oraz drażami, po czym zwinąć w ścisły rulon wzdłuż długiego boku.

Gotową roladę pociąć ostrym nożem na 3-4 cm plastry i ułożyć na wyłożonej papierem blasze, uważając, by zachować większe odstępy (ciasto będzie rosnąć i może się skleić). Odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a dodatkowe żółtko wymieszać z łyżką mleka. Tuż przed pieczeniem posmarować nim wszystkie bułeczki za pomocą pędzelka. Piec przez około 30-35 minut, aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz