Czy orzechy są nam potrzebne w codziennym życiu. Otóż się okazuję, że bardzo z uwagi na posiadane w sobie składniki odżywcze. Dr Gerarda zapewne także o tym wie, i firma wykorzystuje te składniki w swoich słodyczach , ciastkach czy drażach.
Orzechy - jakie mają zalety?
Mają dużo błonnika,
zawierają dużo witamin (każdy gatunek zawiera inne witaminy), jak m.in. witamina E,
zawierają kwas foliowy,
zawierają magnez,
mają sterole roślinne i fitoestrogeny, co jest korzystne dla kobiet w okresie klimakterium.
Orzechy są dobre na pamięć - witaminy i minerały, które się w nich znajdują, mogą pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu. Oprócz tego orzechy zawierają kwas foliowy, który ułatwia uczenie się i przyswajanie informacji. Jeżeli jednak chce się wspomóc koncentrację, to powinno się zadbać o regularne dostarczanie ciału mikroskładników, które będą stymulować mózg do pracy. Jedzenie orzechów to tylko dodatek, który nie zastąpi porządnych, zbilansowanych posiłków.
Wiele osób zastanawia się w jaki sposób spożywać orzechy, żeby przyswoić jak najwięcej mikroskładników, które zawierają. W prawidłowo zbilansowanej diecie kluczowy jest tu dobór nie tylko rodzaju orzechów (najbardziej polecane są migdały), ale też przestrzeganie zasad zdrowego, prawidłowego żywienia (regularne spożywanie warzyw i owoców, picie dużo wody, zażywanie ruchu, spożywanie pełnowartościowych produktów itp.).
Tak naprawdę to, w jaki sposób będziesz jeść orzechy, nie ma większego znaczenia, chociaż zaleca się spożywanie je od razu po wyjęciu z łupiny, na świeżo, bez poddania ich obróbce cieplnej. Możesz spożywać je jako przekąskę w pracy czy szkole, ale także możesz dodawać je do sosów czy potraw. Mniam, aż mam ochotę na wafelki Pryncypałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz