Pomimo, że mamy jesień to nie znaczy że mamy letnie zachcianki. A są to lody Maltikeksowe Dr Gerarda, pyszne i pachnące. Jeżeli znudzi się Wam pieczenie różnego rodzaju ciasta to proponuję na deser przygotować te lody. Zapewniam że nikt z was kochani nie będzie żałował. A takimi lodami możecie zaskoczyć również gości.
Składniki
-3 żółtka
-3 łyżki cukru trzcinowego
-1/2 szklanki mleka
-1 łyżeczka kakao
-1 szklanka śmietany 30%
-1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
-2 łyżki cukru pudru do smaku
-20 dkg Draży Maltikeks Dr Gerarda
Masa żółtkowa
Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i łyżeczką kakao, następnie gorące mleko powoli wlewamy do utartych żółtek, cały czas masę ucieramy. Tak przygotowaną masę przelewamy do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż masa będzie gęstnieć. Gęstą masę studzimy.
Masa lodowa
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie przestudzoną masę ubijamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. W tym czasie masę lodową często mieszamy. Gdy zauważymy, że masa lodowa zaczyna nam dobrze gęstnieć, dodajemy do niej połowę pokruszonych draży. Mrozimy dalej do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Lody porcjujemy do pucharków, pozostałymi drażami posypujemy lody i podajemy. Możemy też rozsypać do dekoracji różne ulubione nasze owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz