Mam sąsiadkę która zaprosiła mnie z żoną na urodziny. Sąsiadka ta jest w podeszłym wieku więc po prosiła nas czy byśmy nie upiekli jej ciasta. Chętnie się zgodziliśmy. Miałem w domu budyń i markizy od firmy Doktora Gerarda więc zrobiliśmy jej ciasto budyniowe na markizach z przepisu z strony Doktora Gerarda. Zabrałem też pryncypałki firmy Doktora Gerarda. Byliśmy zaproszeni na godzinę pietnastą. Do południa poszedłem kupic kwiaty które dołączyłem do ciasta jako prezęt. Była bardzo zadowolona z takiego prezętu. Nie miałem daleko gdyż ona mieszka w mojej klatce na moim piętrze naprzeciwko. Tam z żoną wypiłem kawę i zjadłem kawałek tego ciasta. O prucz mnie i mojej żony była jeszcze jej córka z mężem. Byłem tam do kolacji którą przygotowała córka sąsiadki. Była pyszna. Po kolacji z żoną wruciłem do swojego mieszkania. Składniki
• Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
• 3 łyżki cukru lub miodu
• 1/4 szklanki wody
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 1/2 opakowania żelatyny spożywczej
• mus lub dżem jabłkowy
Sposób przygotowania
W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy, nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, aż masa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość cienką warstwą musu lub dżemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz