Ciasto makowe
-200 g zmielonego suchego maku
-250 ml ciepłego mleka
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-2 łyżki kaszki manny błyskawicznej
-2 łyżki bułki tartej
-3/4 szklanki cukru
-200 g zmielonego suchego maku
-250 ml ciepłego mleka
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-2 łyżki kaszki manny błyskawicznej
-2 łyżki bułki tartej
-3/4 szklanki cukru
Masa serowa
-1 kg sera na serniki 3-krotnie mielonego
-4 jajka
-100 g masła
-1 szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe z cukrem
-250 ml mleka
-kilka kropel aromatu pomarańczowego
-1 kg sera na serniki 3-krotnie mielonego
-4 jajka
-100 g masła
-1 szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe z cukrem
-250 ml mleka
-kilka kropel aromatu pomarańczowego
Polewa
-200 g czekolady mlecznej
-1 łyżka masła
-3 łyżki śmietany kremówki
-200 g czekolady mlecznej
-1 łyżka masła
-3 łyżki śmietany kremówki
Dodatkowo
-szklanka orzechów włoskich posiekanych
-podłużne ciastka od Dr Gerarda z kremem śmietankowym opakowanie
Sposób przygotowania: ciasto makowe: mleko z cukrem gotuję, wsypuję suchy, zmielony mak i doprowadzam do wrzenia, gotuję przez chwilę i odstawiam do wystudzenia. Dodaję kaszkę mannę, żółtka, proszek do pieczenia, bułkę tartą i krótko miksuję. Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę, dodaję do masy makowej i mieszam łyżką, a następnie przekładam do tortownicy (średnica około 26 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę około 45 minut. Masa serowa: w garnku podgrzewam masło z cukrem do rozpuszczenia. Dodaję ser, rozmieszane jajka i aromat. Całość gotuję na małym ogniu, mieszając. Budynie rozpuszczam w mleku i łączę z serem. Gotuję do momentu, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewam na ciasto makowe, rozkładam (lekko zanurzając) podłużne ciastka od Dr Gerarda z kremem śmietankowym (kroję na mniejsze części) i odstawiam do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję masło, kremówkę i łączę. Przygotowaną polewą czekoladową polewam ciastka, a wierzch posypuję posiekanymi orzechami. Schładzam w lodówce. Do przygotowania koniecznie wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a ciasto wyborne i niepowtarzalne. Polecam i życzę smacznego!
-szklanka orzechów włoskich posiekanych
-podłużne ciastka od Dr Gerarda z kremem śmietankowym opakowanie
Sposób przygotowania: ciasto makowe: mleko z cukrem gotuję, wsypuję suchy, zmielony mak i doprowadzam do wrzenia, gotuję przez chwilę i odstawiam do wystudzenia. Dodaję kaszkę mannę, żółtka, proszek do pieczenia, bułkę tartą i krótko miksuję. Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę, dodaję do masy makowej i mieszam łyżką, a następnie przekładam do tortownicy (średnica około 26 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę około 45 minut. Masa serowa: w garnku podgrzewam masło z cukrem do rozpuszczenia. Dodaję ser, rozmieszane jajka i aromat. Całość gotuję na małym ogniu, mieszając. Budynie rozpuszczam w mleku i łączę z serem. Gotuję do momentu, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewam na ciasto makowe, rozkładam (lekko zanurzając) podłużne ciastka od Dr Gerarda z kremem śmietankowym (kroję na mniejsze części) i odstawiam do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję masło, kremówkę i łączę. Przygotowaną polewą czekoladową polewam ciastka, a wierzch posypuję posiekanymi orzechami. Schładzam w lodówce. Do przygotowania koniecznie wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a ciasto wyborne i niepowtarzalne. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz