czwartek, 28 października 2021

Słodka dziurka wraca

 

    Mój mąż całe nasze życie pracuje w delegacji, ja jestem do tego przyzwyczajona. Ale kiedy przyjeżdża do domu to ja wtedy szykuję same pyszności te które mój mąż lubi najbardziej. Robię sałatkę, piekę mięsko ale nie zapominam o mojej słodkiej dziurce że uwielbia słodkości i tym razem postawiłam na sernik a la Dr Gerard, ponieważ z ręką na sercu z różnych ciastek, wafelków i słodyczy Dr Gerarda można stworzyć najsmaczniejsze słodkości. Sernik ten który dziś zrobiłam to kremowy, orzeźwiający z nutą kokosową. Niebanalny smak, a przy tym szybki w przygotowaniu. Musicie się skusić.

Składniki na spód

-150 g ciastek

-30 g wiórek kokosowych

-60 g masła roztopionego

Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, do zezłocenia. Dodać ciastka Dr Gerarda, masło i zmiksować w malakserze do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, schłodzić ok. 30 minut.

Składniki na masę serową

-250 g twarogu sernikowego

-250 g serka mascarpone

-250 ml śmietanki kokosowej 22 %

-70 g cukru pudru

-80 ml likieru kokosowego

-20 g żelatyny w proszku

-70 ml wody-wrzątku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, za wyjątkiem wody. Żelatynę rozpuścić w wodzie. W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, śmietanę kokosową i zmiksować do gładkiej masy. Dodać cukier puder, likier kokosowy i dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. 

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. 

Ponadto

-galaretka

-draże Dr Gerarda

-płatki kokosowe

Kuleczki draży poukładać na wierzch sernika, na nie wylać tężejącą galaretkę. Odłożyć do lodówki, przed podaniem udekorować płatkami kokosowymi. 

                                          SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz