Zadziwiająco apetycznie.
Każdy lubi miłe, słodkie niespodzianki. A do tego jeśli jest
przygotowana z myślą wyłącznie o nas, cieszy podwójnie. Zdajemy sobie sprawę z
tego, że ktoś przygotowując taki deser włożył w to sporo nie tylko pracy, ale i
serca. Wszystko wtedy smakuje lepiej i nabiera wyjątkowego znaczenia. Ja
proponuję wam przygotować mały torcik z wykorzystaniem słodyczy od Dr Gerarda.
Potrzebujemy na spód 220g draży w
deserowej czekoladzie od Dr Gerarda i
pół kostki roztopionego, ostudzonego masła. Draże zmiksować blenderem do
zmiksowanych ciasteczek dodać roztopione
masło i wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy 23cm,
wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć.
Masa piankowa:
3 galaretki np. truskawkowe rozrobić w pół litra
gorącej wody
Mały kubek 100ml śmietany 18%,- słodkiej
30 dag świeżych zmiksowanych truskawek lub dżem
truskawkowy
Do dekoracji
Bita śmietana (można ubić samemu śmietanę kremówkę 30%
z dodatkiem łyżeczki cukru pudru + fiks do bitej śmietanki)
Wafelki Pryncypałki
Orzechy
Przygotowanie masy:
Do ostudzonych, płynnych galaretek wlać
śmietanę 18%, dobrze wymieszać. Do tego włożyć zmiksowane truskawki, lub dżem. Jeśli
użyjecie, np. brzoskwiń to również i galaretka powinna być brzoskwiniowa.
Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Kiedy miks z galaretką zacznie gęstnieć wyłożyć na masę ciasteczkową
do tortownicy. Schłodzić w lodówce. Kiedy masa piankowa jest już ściągnięta
pozostała nam sprawa dekoracji. Użyjemy do tego pokrojonych na małe kawałki
wafelków Pryncypałek od Dr Gerarda i posiekanych orzechów włoskich. Pięknie ozdobiony tort towarzyszy nam podczas
wielu ważnych uroczystości. Dekorowanie tortów domowymi sposobami nie jest
takie trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie przybory do dekoracji
ciast, między innymi rękaw cukierniczy, pędzel kuchenny czy talerz obrotowy do
dekoracji tortów. Dekorowanie tortów
szprycą cukierniczą jest proste i nie wymaga dużo czasu. Wystarczy wypełnić
narzędzie kremem i za pomocą różnorodnych końcówek tworzyć ozdoby. Tyłki znane
też jako końcówki do dekoracji tortów pozwalają uzyskać zdobienie w kształcie
kwiatów, gwiazdek, wstążek i innych wzorów. Między np. gwiazdkami ułóżcie na
przemian kawałki wafelków i orzechów, tworząc w ten sposób apetyczne promienie.
Jeśli jednak nie macie nic takiego pod ręką,
to wyłóżcie bitą śmietanę na wierzch i według własnej fantazji posypcie
ją kawałkami orzechów i pokrojonych wafelków. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz