wtorek, 19 października 2021

Zadziwiająco apetycznie.

Zadziwiająco apetycznie.

Każdy lubi miłe, słodkie niespodzianki. A do tego jeśli jest przygotowana z myślą wyłącznie o nas, cieszy podwójnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że ktoś przygotowując taki deser włożył w to sporo nie tylko pracy, ale i serca. Wszystko wtedy smakuje lepiej i nabiera wyjątkowego znaczenia. Ja proponuję wam przygotować mały torcik z wykorzystaniem słodyczy od Dr Gerarda. Potrzebujemy na spód 220g  draży w deserowej czekoladzie od Dr Gerarda  i pół kostki roztopionego, ostudzonego masła. Draże zmiksować blenderem do zmiksowanych  ciasteczek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć.

Masa piankowa:

3 galaretki np. truskawkowe rozrobić w pół litra gorącej wody

Mały kubek 100ml śmietany 18%,- słodkiej

30 dag świeżych zmiksowanych truskawek lub dżem truskawkowy

Do dekoracji

Bita śmietana (można ubić samemu śmietanę kremówkę 30% z dodatkiem łyżeczki cukru pudru + fiks do bitej śmietanki)

Wafelki Pryncypałki

Orzechy


Przygotowanie masy:

Do ostudzonych, płynnych galaretek wlać śmietanę 18%, dobrze wymieszać. Do tego włożyć zmiksowane truskawki, lub dżem. Jeśli użyjecie, np. brzoskwiń to również i galaretka powinna być brzoskwiniowa. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Kiedy miks  z galaretką zacznie gęstnieć wyłożyć na masę ciasteczkową do tortownicy. Schłodzić w lodówce. Kiedy masa piankowa jest już ściągnięta pozostała nam sprawa dekoracji. Użyjemy do tego pokrojonych na małe kawałki wafelków Pryncypałek od Dr Gerarda i posiekanych orzechów włoskich. Pięknie ozdobiony tort towarzyszy nam podczas wielu ważnych uroczystości. Dekorowanie tortów domowymi sposobami nie jest takie trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie przybory do dekoracji ciast, między innymi rękaw cukierniczy, pędzel kuchenny czy talerz obrotowy do dekoracji tortów. Dekorowanie tortów szprycą cukierniczą jest proste i nie wymaga dużo czasu. Wystarczy wypełnić narzędzie kremem i za pomocą różnorodnych końcówek tworzyć ozdoby. Tyłki znane też jako końcówki do dekoracji tortów pozwalają uzyskać zdobienie w kształcie kwiatów, gwiazdek, wstążek i innych wzorów. Między np. gwiazdkami ułóżcie na przemian kawałki wafelków i orzechów, tworząc w ten sposób apetyczne promienie. Jeśli jednak nie macie nic takiego pod ręką,  to wyłóżcie bitą śmietanę na wierzch i według własnej fantazji posypcie ją kawałkami orzechów i pokrojonych wafelków. Smacznego.

     

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz