środa, 20 października 2021
„Cytryna, panaceum prawie na wszystko”
Nie od dziś wiadomo, że cytryna to środek zaradczy, pomocny w wielu dziedzinach życia, głównie w domu, ale przede wszystkim w kuchni.
Tak, tak moi kochani, dzięki temu kwaśnemu owocowi w gospodarstwie domowym możemy posprzątać, ugotować, upiec lub przygotować pyszny Deser, a nawet zadbać o swoje ciało.
Nie wiedzieć dlaczego w naszym kraju jest bardzo mała wiedza i świadomość na temat cytryny, gdy np. w Grecji drzewa cytrynowe rosną przy domach. Nie rzadko domownicy zrywają owoce cytryny przez okno i dodają do wszystkiego, być może właśnie cytryna jest przyczyną lepszego zdrowia i odporności na wiele chorób mieszkańców krajów w których rosną cytryny.
U nas co prawda cytryny nie rosną, ale jest ich pod dostatkiem w sklepach, jak również Słodyczy na bazie soku z cytryny. Bardzo modne są kandyzowane Skurki z cytryny, szczególnie dodawane do ciast, ciasteczek, a nawet deserów.
Na uwagę zasługuje proszek z oczyszczonej skórki cytryny z białej części tzw. albedo, aby nie dawały posmaku goryczy, a następnie umyte w odpowiednim roztworze wody z kwaskiem cytrynowym i wypłukane w roztworze wody z sodą oczyszczoną. Następnie skórki suszymy i mielimy na proszek cytrynowy.
Jeśli chodzi o wykorzystanie cytrynowych skórek kandyzowanych i cytrynowego proszku, to najlepszą wiedzę w tej dziedzinie posiada Dr Gerard i wykorzystuje ją w Słodkich produktach, jak choćby: Mafijne herbatniki z kremem o smaku cytrynowym, Markizy Lemon śmietankowo cytrynowe.
Dr Gerard również może poszczycić się przetestowanymi i sprawdzonymi przepisami zamieszczonymi na swojej stronie przez Blogerów. Wszystkiego pysznego cytrynowego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz