Dynia w potrawach.
Jesień to czas na pyszną, zdrową dynię. Właśnie październik to idealny miesiąc kiedy możemy ją kupić w dobrej cenie i właściwie na każdym straganie. U mnie w kuchni już dynia króluje dobry miesiąc. Powstają zarówno pyszne, zdrowe desery, ciasta jak i potrawy wytrawne. A dzisiaj mamy święto makaronu a więc polecam przygotować właśnie makaron z dynią oczywiście z dodatkiem gałki muszkatołowej. Pychota, zdrowe i mało kaloryczne. Idealna dla osób odchudzających się a przy okazji również oczyszcza organizm. Mamy do wyboru kilkanaście gatunków wykorzystujemy zarówno pestki jak i miąższ. Ma wiele witamin oraz minerały a zwłaszcza cynk na zdrowe włosy i paznokcie. Jak wiadomo zawiera beta karoten dla naszego wzroku jak marchewka czy borówki jest przeciwutleniaczem. Może również zapobiegać chorobom nowotworowym. Warto więc rozkoszować się jej smakiem. Może podzielę się taką ciekawostką, którą przeczytałam w internecie. Pierwsze ciasto, które powstało w Ameryce z wydrążonej dyni z miodem i mlekiem do tego dodano przyprawy i upieczono. Musiała być pyszna. A my możemy też przygotować pyszny mus z dyni pieczonej w foli w piekarniku. Wystarczy blenderem zmiksować dodać sok z pomarańczy, pół soku z cytryny, odrobinę gałki muszkatołowej oraz odrobinę cynamonu. Idealny do naleśników lub ciastek Listki czy Zwierzaki Dr Gerarda Dzieci na pewną taki deser polubią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz