wtorek, 26 października 2021

Imieniny znajomej

Pojechałem w odwiedziny do znajomej. Okazało się, że ona ma imieniny o których nie wiedziałem. Mówie doniej jak już jestem to zrób ciasto do kawy. Zrobiła sernik nowojorski z przepisu ze strony Doktora Gerarda. Znajoma ma bardzo blisko sklep więc w tym czasie poszedłem do kupić słodycze od firmy Doktora Gerarda. Ciasto to jej bardzo smakowało. Pojechałem doniej do południa do domu wruciłem puźnym wieczorem. Składniki

Spód:

• 300 g ciasteczek wit’AM dr Gerard

• 75 g roztopionego masła

Masa serowa:

• 1 kg sera na sernik

• 2 jajka

• 250 g cukru

• 3 łyżki mąki

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

• skórka i sok z jednej cytryny

• 300 ml kwaśnej śmietany

Solony karmel:

• 100 g cukru

• 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany

• sól morska

Sposób przygotowania                           

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ranty posmarować masłem. Pozostałe masło roztopić i dokładnie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami wit’AM dr Gerard.

Gotową masą wyłożyć tortownicę, mocno ugnieść, piec przez 10 minut w 180 stopniach i odstawić do wystygnięcia.

Za pomocą miksera wymieszać ser, aż będzie puszysty (około 2 minut), potem stopniowo wsypywać cukier, a potem mąkę. Cały czas mieszając, dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz jajka (jedno po drugim). Na koniec wszystko wymieszać ze śmietaną – na tyle długo, by całość była puszysta.

Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto do wystygnięcia przez 2 godziny, żeby sernik nie „usiadł”. Gdy ciasto już wystygnie, delikatnie wyjąć je z formy.

Solony karmel

 Do małego rondelka wsypać 1/3 ilości cukru na karmel. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas pilnując, żeby się nie przypalił, a gdy zacznie się karmelizować, lekko potrząsnąć rondelkiem i dodać kolejną partię cukru. Gdy cały się rozpuści, zdjąć z gazu i od razu dodać śmietanę, szybko i dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek (jeżeli jakieś zostały, postawić rondelek na palniku i dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą). Po uzyskaniu jednolitej masy, należy znów ją podgrzać, cały czas mieszając, aż osiągnie konsystencję karmelu i dodać sól. Za pomocą łyżki lub noża nanieść ciepły karmel na wystudzone ciasto.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz