Jesienne ciasta.
Jesienne ciasta to głównie z dodatkiem pysznych zdrowych warzyw. Słodkie, pachnące imbirem oraz cynamonem ciasto marchewkowe oraz ostatni hit ciasto dyniowe lub o pięknym zielonym kolorze szpinakowe z budyniem lub masą z serka mascarpone. Idealnym plackiem na jesienne chłodne popołudnie będzie crumble z jesiennych owoców ze strony z wypiekami dr Gerarda. Link bezpośrednio do przepisu. Warto spróbować bo pyszne!
https://drgerard.eu/crumble-z-jesiennych-owocow-z-ciasteczkami-witam/
Zastanawiam się , którym przepisem się z wami podzielić niech będzie ciasto marchewkowe bo jest szybkie jak również proste i pyszne. Potrzebujemy oczywiście trzy marchewki starte na oczkach do warzyw, cztery jajka, półtorej szklanki cukru, jedna szklanka oleju, dwie szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, cukier waniliowy oraz cynamon i imbir. Jajka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Możemy do tego użyć miksera. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej. Miksujemy. Na koniec dodajemy marchew i mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blach wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą. Obie wersje pyszne są.
Ciasto dyniowe podobnie się robi tylko dodajemy dynię. Możemy ją wcześniej upiec w piekarniku. Korzystajmy z darów jesieni i właśnie z tych produktów wyczarowujmy pyszne, zdrowe pełne koloru desery i ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz