środa, 27 października 2021

Sezon dyniowy

 

      Teraz kiedy mamy sezon na dynie, najwspanialsza pora aby przetwarzać dynie na różne dania. Ja tym razem wzięłam się za przygotowanie sernika w prześlicznym dyniowym odcieniu, pyszny bo słodzony głównie syropem klonowym. Masę twarogową wzbogaciłam o puree z pieczonej dyni oraz skórkę pomarańczową. Wierzch o draże Dr Gerarda i odrobinę cynamonu. Sernik można upiec także z dodatkiem przypraw korzennych, suszonej żurawiny lub ulubionej konfitury. Nie kupuję nigdy mielonego gotowego sera na sernik, twaróg mielę sama - dzięki czemu sernik ma mniej kremową konsystencję, jest bardziej zwarty. Bardzo polecam. 

Składniki

-125 g ciastek Dr Gerarda

-2 łyżki masła roztopionego

Składniki na masę

-750 g twarogu zmielonego 3-krotnie

-150 ml syropu klonowego

-1 i 1/2 szklanki puree z upieczonej dyni

-4 jajka

-2 łyżki ciemnego rumu

-2 łyżki soku pomarańczowego

-2 łyżeczki cukru waniliowego

-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-skórka otarta z 1 pomarańczy

Oraz

-draże Dr Gerarda

-100 g białej czekolady

-50 ml śmietany 30%

-2 łyżki syropu klonowego

-cynamon

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka Dr Gerarda pokruszyć dodać masło i dobrze wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy i docisnąć do dna, schłodzić. 

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z wodą. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, bez jajek. Miksować na wolnych obrotach, następnie dodawać po jednym jajku. Gładki krem serowy przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170 stopni, następnie 60-70 minut w 125 stopniach aż sernik się zetnie. Po ostygnięciu sernik ozdobić polewą przygotowaną w kąpieli wodnej czekolady, śmietanki, syropu klonowego. Oprószyć cynamonem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz