Teraz kiedy mamy sezon na dynie, najwspanialsza pora aby przetwarzać dynie na różne dania. Ja tym razem wzięłam się za przygotowanie sernika w prześlicznym dyniowym odcieniu, pyszny bo słodzony głównie syropem klonowym. Masę twarogową wzbogaciłam o puree z pieczonej dyni oraz skórkę pomarańczową. Wierzch o draże Dr Gerarda i odrobinę cynamonu. Sernik można upiec także z dodatkiem przypraw korzennych, suszonej żurawiny lub ulubionej konfitury. Nie kupuję nigdy mielonego gotowego sera na sernik, twaróg mielę sama - dzięki czemu sernik ma mniej kremową konsystencję, jest bardziej zwarty. Bardzo polecam.
Składniki
-125 g ciastek Dr Gerarda
-2 łyżki masła roztopionego
Składniki na masę
-750 g twarogu zmielonego 3-krotnie
-150 ml syropu klonowego
-1 i 1/2 szklanki puree z upieczonej dyni
-4 jajka
-2 łyżki ciemnego rumu
-2 łyżki soku pomarańczowego
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-skórka otarta z 1 pomarańczy
Oraz
-draże Dr Gerarda
-100 g białej czekolady
-50 ml śmietany 30%
-2 łyżki syropu klonowego
-cynamon
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka Dr Gerarda pokruszyć dodać masło i dobrze wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy i docisnąć do dna, schłodzić.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z wodą. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, bez jajek. Miksować na wolnych obrotach, następnie dodawać po jednym jajku. Gładki krem serowy przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170 stopni, następnie 60-70 minut w 125 stopniach aż sernik się zetnie. Po ostygnięciu sernik ozdobić polewą przygotowaną w kąpieli wodnej czekolady, śmietanki, syropu klonowego. Oprószyć cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz