Biszkopt
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki mąki tortowej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki mąki tortowej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Krem
-750 ml śmietanki kremówki 30%
-250 g serka mascarpone
-7 łyżek cukru pudru
-5 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
-500 g malin świeżych
-750 ml śmietanki kremówki 30%
-250 g serka mascarpone
-7 łyżek cukru pudru
-5 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
-500 g malin świeżych
Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard opakowanie
-słoiczek dżemu malinowego
-draże w czekoladzie od Dr Gerard 75 g
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard opakowanie
-słoiczek dżemu malinowego
-draże w czekoladzie od Dr Gerard 75 g
Sposób przygotowania: biszkopt: formę (około 25/35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Mąki przesiewam z kakao i proszkiem. Białka oddzielam od żółtek i miksuję ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaję porcjami cukier, następnie dodaję po jednym żółtku oraz przesiane składniki i mieszam. Przekładam do formy i piekę w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Studzę i przecinam na dwa blaty. Jedną część wkładam do formy, smaruję dżemem i wykładam pokrojone wafelki Pryncypałki od Dr Gerard. Krem: żelatynę zalewam wodą i zostawiam do napęcznienia, następnie podgrzewam i odstawiam do wystudzenia. Śmietankę z mascarpone miksuję, dodaję cukier puder i wlewam wystudzoną żelatynę. Do kremu dodaję maliny i miksuję. Większą część kremu wykładam na wafelki Pryncypałki, nakładam biszkopt i wykładam resztę kremu. Wierzch obsypuję drażami w czekoladzie. Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem ciastka od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz