Biała czekolada od czekolady ciemnej różni się tym, że nie zawiera miazgi kakaowej, która to przy produkcji czekolady mlecznej czy deserowej jest najważniejszym składnikiem. Natomiast w skład czekolady białej wchodzi tłuszcz kakaowy, czyli masło kakaowe, cukier, mleko oraz różne dodatki smakowe, jak np. orzechy, cynamon czy imbir wtedy smak białej czekolady jest bardziej wyrazisty. Masło kakaowe jest głównym składnikiem czekolady białej, bo około 30%. Jeśli chcemy uzyskać produkt jak najlepszej jakości to z masła kakaowego wcześniej wytrącany jest proszek kakaowy, który odpowiada za to, czy czekolada będzie bardziej ciemna czy też mniej.
Produkując białą czekoladę należy powoli, stopniowo rozpuszczać masło kakaowe dodając sproszkowane mleko, cukier oraz różne dodatki smakowe.
Biała czekolada posiada bardzo dużo właściwości odżywczych. dostarcza do naszego organizmu dużo węglowodanów, białka, kwasów omega-3 i omega-6 Jest źródłem witamin A, B, D, E, K, kwasu foliowego, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, oraz świetnie smakuje.
Dr Gerard do produkcji pysznych ciastek i słodyczy wykorzystuje białą i ciemną czekoladę. Czekoladą są oblewane ciastka i wafelki np. Pryncypałki tak uwielbiane przez wszystkich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz