czwartek, 21 października 2021

Niesamowity smak ziemniaka.

Siedząc przy poobiedniej kawie, przegryzam sobie słodkie ciastka -wafelki Pryncypałki -Dr Gerarda i przypomniał mi się smak pieczonych ziemniakó z grnka, który ostatnio jedliśmy przy okazji jesiennego spotkania na działce u kolegi. Jeszcze teraz ślinka leci na wspomnienie o tym smaku tych ziemniaków. Tak sobie myślę, że trzeba będzie przyrządzić je w domu na kuchence. Prawdą jest, że nie są to tak pyszne jak z garnka żeliwnego pieczone nad ogniskiem, ale też wyśmienicie smakują. Poniżej podaję przepis na pieczone ziemniaki w naczyniu, najlepiej w brytfance z powłoką nie przywieralną, które można upiec na kuchence gazowej. Potrzebne składniki: 20 większych zieleniaków, 2 duże marchewki, 2 średnie buraki, 3 średnie cebule, 0,5 kg kiełbasy. 20 dkg wędzonego surowego boczku, 2 łyżki smalcu, 1 pączek pietruszki natki, 8 szt. liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego, czarny pieprz mielony, sól (do smaku, 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków, 1/2 łyżeczki szuszonego majeranku, 1/4 Łyżecki suszonego tymianku, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej. Sposób przygotowania. Najpierw obieramy zieleniaki, buraki, marchew i cebulę. Ziemniaki, buraki, marchewkę, należy pokroić w plasterki (ok. 1/2 cn), a cebulę kroimy w piórka. Boczek w słupki, a kiełbasę w plasterki wg. uznania. Przygotowujemy przyprawy, tj. wszystkie mieszamy ze sobą oprócz ziela angielskiego i liści laurowych. Spód i ścianki brytfanki (można użyć innego naczynia ale musi być grube dno) smarujemy smalcem. Przystępujemy do układania warstwo poczynając od ziemniaków, następnie cebulę, kiełbasę, surowy wędzony boczek, marchew, buraki. Posypujemy przyprawą, układamy liście laurowe i ziele ankgielskie, oraz posypujemy natką pietruszki. W takiej kolejności układamy następne warstwy, aż do wyczerpania wszystkich składników. Staramy się tak, by na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków, którą posypujemy przyprawami i kilkoma wiórkami smalcu. Przykrywamy folią aluminiową i nakładamy szczelną pokrywkę. Naczynie stawiamy na kuchence gazowej na średnim gazie i pieczemy ok. 1 godziny. Jeżeli nie chcemy używać smalcu, to można użyć liści kapusty, które układamy na dnie naczynia i również zamiast folii aluminiowej właśnie liście kapusty układamy na wierzchu. Wtedy tak przygotowane ziemniaki zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok, 60 min. Tak przygotowane ziemniaki najlepiej smakują gdy popijamy naturalną maślanką lub kefirem. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz